«Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά»

0

gialeniosΤην ίδια ώρα, την περ.Κυριακή, που στο ισόγειο του ξεν.Βυζαντινό στην Πάτρα βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και με αρκετές εντάσεις μια ακόμη συζήτηση θεωρητικού επιπέδου για το μέλλον της κεντροαριστεράς, στη μικρή αίθουσα του ημιώροφου λίγες δεκάδες συμπολίτες μάθαιναν από πρώτο χέρι πως κάποια ευγενή οράματα γίνονται πράξη με διάρκεια και προοπτική.

Ο σχεδιασμός…

Ο λόγος για την πορεία αποκατάστασης του σπιτιού στον οδό Κορίνθου 241 στην Πάτρα , όπου γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς στις 13 Ιανουαρίου 1859.

Όλοι οι συντελεστές της παρόντες.  Ο χρηματοδότης του εγχειρήματος Αθανάσιος Στεφανόπουλος, που μεγαλουργεί στον Καναδά αλλά έχει οράματα για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Ο μηχανικός Σπύρος Δεμαρτίνος και ο αρχιτέκτονας Νίκος Μπακρώζης, που έχουν  την τεχνική  ευθύνη της ανά­πλασης του κτιρίου.Ο γ.γ του εν Αθήναις Ιδρύματος «Κωστής Παλα­μάς» Κ. Κασίνης,ως εκπρόσωπος και της Προέδρου του καταξιωμένης ποιήτριας μας αλλά και τα μέλη της Δ.Ε του  Λόλα Τσίγκου και Γιώργος Κατσίμπαλης. Επίσης η καθηγήτρια  Αγγελική Ράλλη, μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι ειδήσεις εν αρχή. Μάθαμε τον σχεδιασμό αξιοποίησης της οικίας Παλαμά που θα λειτουργεί από τη  «Στέ­γη Γραμμάτων Κωστής Πα­λαμάς» με επικεφαλής τον δωρητή Α.Στεφανόπουλο. Θα λειτουργεί σαν χώρος αναφοράς αλλά και μελέτης του έργου και όσων μας άφησε ως παρακαταθήκες ο Κωστής Παλαμάς. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλλει καθοριστικά με την μεταφορά υλικού, ανατύπων των εκδόσεών του  και πολλών άλλων   μουσειακών στοιχείων,  το Ίδρυμα «Κωστής Παλαμάς». Που μακριά από τους συνήθεις σε αυτές τις περιπτώσεις  ανταγωνισμούς, εδώ δημιουργούνται αδελφικές σχέσεις με τη «Στέ­γη Γραμμάτων Κωστής Πα­λαμάς» και μια κοινή πορεία που εκτός του υλικού θα συνδυαστεί και με εκθέσεις, εκδόσεις κλπ.

Στου σχεδιασμούς λειτουργίας της οικίας Κ.Παλαμά, όπως μας ενημέρωσαν οι Σπύρος Δεμαρτίνος και Νίκος Μπακρώζης, είναι αυτή να έχει μια δυναμική σχέση με την πόλη συνομιλώντας με τους πνευματικούς της  ανθρώπους αλλά και αποτελώντας  χώρο επίσκεψης ερευνητών και μελετητών του έργου του Παλαμά από τη  χώρα μας αλλά και παγκοσμίως.

Ειδικότερα όπως πληροφορηθήκαμε στο ισόγειο του κτιρίου θα λειτουργεί ως εκθετήριο και βιβλιοπωλείο, ενώ στον πρώτο όροφο θα λειτουργεί ψηφιακό τμήμα στα τρία δωμάτια της πρόσοψης, αί­θουσα μικρών εκδηλώσεων και αναγνωστήριο.

Όπως μάλιστα απαντήθηκε σε σχετική ερώτηση προβλέπεται μελλοντικά να υπάρχει στο κτίριο και ένας μικρός χώρος μελέτης του έργου της Ματθίλδης  Σεράο, της μεγάλης ιταλίδας συγγραφέως που γεννήθηκε στην οικία Παλαμά , το 1856, τρία χρόνια νωρίτερα  από τη γέννηση στον ίδιο χώρο του εθνικού μας ποιητή.

…και τα μηνύματα

Πολλαπλά τα  μηνύματα της μικρής σε συμμετοχές αλλά μεγάλης σε σημασία για την πόλη εκδήλωσης. Γνωρίσαμε αρχικά τον δωρητή. Εάν σεμνό και δωρικό στην ομιλία του αλλά πολύ ανθρώπινο  στις επαφές του συμπατριώτη μας, που δεν έκρυβε τη συγκίνηση για το ότι ένα όνειρό του μακριά στη ξενιτιά για τον τόπο του γίνεται πραγματικότητα. Έναν άνθρωπο της πράξης που  εχει φοντίσει και για το μέλλον του δημιουργήματός του αφού, όπως μας αποκάλυψε, ειδικός   τραπεζικός λογαριασμός θα εξασφαλίζει το κ΄σοτος συντήρησης του κτιρίου αλλά και τη λειτουργία  της «Στέ­γης Γραμμάτων Κωστής Πα­λαμάς» για τα επόμενα  60-70 χρόνια.

Η ανοιχτή αδελφική αγκαλιά που όπως φαίνεται υπάρχει με το «Ίδρυμα Κωστής Παλαμάς»,  ετσι όπως  δόθηκε από τον γ.γ του Κ. Κασίνη, έναν πανεπιστημιακό  που έχει αφιερώσει  45 χρό­ναι στο έργο του ποιητή, είναι ένα ακόμη  ζεστό μήνυμα.

Η διάθεση πνευματικής προσφοράς  του Πανεπιστημίου, έτσι  όπως διατυπώθηκε από την κα Ράλλη  μια ακόμη θετική ένδειξη.

Η απουσία εκπροσώπησης της πόλης(πλην Ν.Τζανάκου)  στην εκδήλωση δεν πτοεί. Είναι τέτοιο το έργο και τόσο οργανωμένο στην πράξη, που είναι βέβαιο ότι θα συγκεντρώσει πάνω του το ενδιαφέρον όσων χρειάζεται.

 

DSC_0161

DSC_0171

DSC_0172

Leave A Reply