Εκθεσιακές υποδομές υψηλού επιπέδου χρειάζεται η Πάτρα

0

Η τριήμερη πανελλαδικού χαραχτήρα  3η έκθεση μεταφοράς τεχνογνωσίας  Patras IQ που αρχίζει σήμερα στην Πάτρα με την συνεργασία επτά θεμσικών φορέων της περιοχής, η επιτυχημένη 1η WESTIA που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα  αλλά και μεγάλα συνεδριακά και εκθεσιακά γεγονότα  όπως το Forum Ανάπτυξης και τα συναφή κλαδικά Forum (Ενέργειας, Υγείας, Καινοτομίας κ.α) της εφημερίδας μας  που έχουν συμβάλλει εδώ και δεκαετίες στο να μπει η περιοχή  και η Δυτική Ελλάδα  στον εκθεσιακό και συνεδριακό χάρτη της χώρας, έχουν πλέον δημιουργήσει τις προϋποθέσεις η τρίτη πόλη της Ελλάδας να διεκδικήσει τη δημιουργία ένα μεγάλου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου.

Μάλιστα κοντα σε αυτά

Το αίτημα έχει τεθεί πολλά χρόνια πριν με προτάσεις από διάφορους φορείς. Τα αθλητικά στάδια   αλλά και ξενοδοχεία της πόλης που φιλοξενούν τις μέχρι τώρα εκδηλώσεις εξαντλούν τις δυνατότητές τους πλην όμως δεν επαρκούν για την πρόσφορα ενός συνολικού πακέτου εκθεσιακών και συνεδριακών υπηρεσιών.

Μια περιήγηση σε άλλες περιφερειακές πόλεις της χώρας δείχνει ότι στον τομέα αυτό έχουν κάνει σημαντικά βήματα  χωρίς  να διαθέτουν τη δυναμική της Πάτρας.

Πλέον στην  πρωτεύουσα πόλη της Πελοποννήσου και του Δυτικού άξονα της χώρας θεωρούμε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να τεθεί με ουσιαστικό τρόπο η δημιουργία ενός εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου πολλαπλών χρήσεων με προδιαγραφές υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων.

Ισχυρό όπλο στην υλοποίηση ενός τέτοιου οράματος είναι εκτός από τον αριθμό και την ποιότητα των ήδη θεσμοθετημένων μεγάλων εκδηλώσεων και οι σημαντικές συνέργειες των τοπικών και περιφερειακών φορέων, όπως για παράδειγμα γίνεται  με την Έκθεση Patras IQ που ανοίγει σήμερα τις πύλες της στο «Τόφαλος».

Η συντονισμένη δράση των θεσμικών φορέων της πόλης σε συνδυασμό με την παρουσία σημαντικών υποστηρικτικών επιχειρηματικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι παράγοντες που κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τις έως τώρα ανεπιτυχείς  προσπάθειες δημιουργίας ενός εκθεσιακού κέντρου στην περιοχή.

Θεωρούμε ότι σύντομα όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς,  μαζί με όλους όσους από τον επιχειρηματικό χώρο  έχουν προσφορά στον τομέα  αυτό, θα πρέπει να βάλουν το θέμα  επί τάπητος.

Το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία δεν είναι το σημαντικότερο εδώ. Ας είναι όποιος φορέας μπορεί  να προχωρήσει  οργανωτικά την ιδέα και έχει τη δυνατότητα να συντονίσει και όλους  τους υπόλοιπους φορείς (χωρίς αποκλεισμούς).

Η όλη πρωτοβουλία είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει θετικά και προς όλες τις υπάρχουσες σήμερα στην πόλη σχετικές υποδομές ( κυρίως ξενοδοχεία) που δεν έχουν να χάσουν αν η πόλη καταστεί ένα κομβικό συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο.

Το μπορεί και το δικαιούται.  Ευρύτητα πνεύματος απαιτείται από όλους.

Leave A Reply