Λιμάνι και πόλη

0

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη και ανάμεσα στις πολλές συζητήσεις για το προσφυγικό πρόβλημα συμφωνήθηκαν και κάποια ζητήματα αναπτυξιακού περιεχομένου που αφορούν(αρνητικά!) και το λιμάνι της Πάτρας μέσω…Ηγουμενίτσας.

Ο λόγος για την σιδηροδρομική υπερταχεία διασύνδεση του λιμανιού της Θεσπρωτικής πρωτεύουσας με την Κωνσταντινούπολη και βέβαια η περαιτέρω διασύνδεση και των λιμένων Θεσσαλονίκης –Σμύρνης.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις γενικότερες ανακατατάξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών, επιτάσσουν η Πάτρα να καταλήξει επιτέλους τι θέλει και τι θα κάνει με το λιμάνι της συνολικά, γιατί στο τέλος θα μείνουμε χωρίς καν «ούτε τρένα ούτε πλοία για να μετράμε».

Ήδη αυτή η συζήτηση έχει υπερβεί τις δύο δεκαετίες χωρίς η λειτουργία του νέου επιβατηγού λιμανιού το 2011 να επιταχύνει και τις αποφάσεις για ένα ολοκληρωμένο λιμενικό σύστημα λειτουργίας της πόλης.

Αντ’ αυτού η συζήτηση δολιχοδρομεί με τους πρωταγωνιστές της να συμφωνούν θεωρητικά στο γενικότερο γκρέμισμα των τειχών μεταξύ λιμανιού και πόλης και στην πράξη να ορθώνουν μεταξύ τους φράκτες ασυνεννοησίας και διαφορετικών στρατηγικών.

Οι καιροί ου μενετοί. Επιβάλλεται η συζήτηση για το τι λιμάνι θέλουμε να λάβει τέλος.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, πληροφορούμαστε επισήμως από το νέο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠΑ κ. Νίκο Κοντοέ, ότι κινούνται το αρμόδιο υπουργείο σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο σχεδιασμός είναι, μετά από ένα τελικό κύκλο διαβούλευσης που εξελίσσεται, πολύ σύντομα να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση (σε αδρές γραμμές σκιαγραφείται στη σελίδα 4) και απομένουν να ενταχθούν βελτιωτικές προτάσεις.

Ελπίζουμε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους με κριτήριο τη μεγάλη εικόνα ενός αναπτυξιακού μέλλοντος της πόλης.

Μια εικόνα που να την χρωματίζουν θετικά και όχι να την θολώνουν λέξεις-συμβολισμοί.

Η σχέση της πόλης με της θάλασσά της χρειάζεται να καθρεπτίζεται με όλα τα χαρακτηριστικά της. Να έχει περήφανο «μέτωπο» αλλά και ελκυστικό «πρόσωπο» ικανό να συντηρείται και να παραμένει νέο.

Ας το σχεδιάσουμε χαμογελαστό επιτέλους όλοι μαζί.

Leave A Reply