«Ναι» στις χερσαίες έρευνες για υδρογονάνθρακες

0

Το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων σε χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας «άναψε» η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, την περ. Δευτέρα.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας επεσήμανε ότι πρόκειται για έργα αναγκαία και άκρως αναπτυξιακά, τα οποία εξασφαλίζουν και σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική οικονομία.

Οι έρευνες και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπως τονίστηκε, πρόκειται να προσφέρουν μία αναπτυξιακή προοπτική, όχι μόνο για την Περιφέρειά μας, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

Αυτό, όμως υπό την προϋπόθεση ότι οι εργασίες θα υλοποιηθούν μέσα στο πλαίσιο των σύγχρονων απαιτήσεων περιβαλλοντικής προστασίας του ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας κατά την συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλου.

Το Σώμα ενέκρινε θετικά για τη γνωμοδότηση των τριών Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει αποστείλει το Υπουργείο Υποδομών για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές με ονομασία:

  1. «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου
  2. «Άρτας- Πρέβεζας» των Περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας
  3. «Αιτωλοακαρνανία» των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.

Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ανέδειξε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που θα έχουν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα, τονίζοντας ότι πρόκειται για έργα αναγκαία και άκρως αναπτυξιακά, τα οποία εξασφαλίζουν και σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική οικονομία.

«Έχουμε την πολιτική βούληση και τη θέληση να διαμορφώσουμε μία αναπτυξιακή προοπτική για την κοινωνία και τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, προστατεύοντας το περιβάλλον. Θα είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε στενά την πορεία των διαδικασιών και των εργασιών σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες μας, τα Πανεπιστήμια, τα Ερευνητικά Κέντρα και το Τεχνικό Επιμελητήριο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως «είναι η δεύτερη φορά που το Περιφερειακό Συμβούλιο έλαβε ανάλογη απόφαση, αφού η πρώτη ήταν η γνωμοδότηση για τις ΣΜΠΕ στις αντίστοιχες θαλάσσιες περιοχές έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για το Δυτικό Πατραϊκό και το Κατάκολο».

 Το 5% του φόρου από τα πετρέλαια στην Περιφέρεια

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κατσιφάρας στο αίτημα της Περιφέρειας για οικονομικά οφέλη, ζητώντας από τους εκπροσώπους των αρμοδίων Υπηρεσιών να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τον τρόπο και τα κριτήρια κατανομής του Περιφερειακού Φόρου του 5% από πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα οικόπεδα του Δυτικού Πατραϊκού, του Κατακόλου και οιοσδήποτε άλλης έκτασης εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας.

«Δείξαμε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και εδώ και τρία χρόνια σχεδόν λάβαμε την ανάλογη απόφαση. Πρέπει να διασφαλιστούν τα οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για τους πολίτες μας», τόνισε με έμφαση.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής σημείωσε πως η σκοπιμότητα εφαρμογής της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) είναι η αξιολόγηση του πολιτικού πλαισίου, όσον αφορά τα αποτελέσματα του στο περιβάλλον από τις πρώιμες ήδη διαδικασίες, δηλαδή το περιβαλλοντικό πλαίσιο που θέλουμε να διεξαχθούν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.

«Οι κατατεθειμένες Μελέτες για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αφορούν στις χερσαίες περιοχές Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος και περιλαμβάνονται Πρόγραμμα σεισμικής έρευνας, όρυξης ερευνητικών γεωτρήσεων και παραγωγής υδρογονανθράκων εφόσον εντοπιστεί κοίτασμα ικανό για εκμετάλλευση» συμπλήρωσε ο κ. Υφαντής.

 Τοποθετήσεις

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκτός του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας συμμετείχαν και μίλησαν οι εκπρόσωποι της αρμόδιας Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων, η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων κ. Σταματάκη, εκπρόσωποι των εταιρειών ΕNERGEAN OIL και ΕΛΠΕ, στις οποίες έχουν παραχωρηθεί δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στο Κατάκολο και τον Δυτικό Πατραϊκό αντίστοιχα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο η κυρία Σταματάκη όσο και οι εκπρόσωποι των εταιρειών, ανέπτυξαν στους περιφερειακούς συμβούλους όλο το πλαίσιο των ενεργειών που έχουν γίνει και τον προγραμματισμό των δράσεών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ανέφερε πως από τα δεδομένα που έχουν προκύψει εκτιμάται ότι υπάρχουν “ενδιαφέρουσες” γεωλογικές δομές, τα οποία όμως χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας.

Αναμένεται, μάλιστα, τους επόμενους μήνες από τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη να υπάρξει μια εκτίμηση της πετρελαιοδυναμικότητας της περιοχής. Αυτή η μελέτη θα «παντρέψει» όλα τα στοιχεία και τα γεωλογικά και τα γεωφυσικά και θα δημιουργήσει την ιστορία της περιοχής, η οποία θα αναδείξει στόχους και πιθανότητα αυτοί οι στόχοι να φέρουν υδρογονάνθρακες, ανέφερε.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση παρέστησαν εκπρόσωποι του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ, του Πανεπιστημίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α.

Leave A Reply