Συναγερμός…

0

Ο κίνδυνος να κλείσουν τα Βόρεια σύνορα στις προσφυγικές ροές δεν προέκυψε από το πουθενά. Πλανάται στο δημόσιο λόγο εδώ και πολύ καιρό. Όμως όπως όλα σχεδόν στη χώρα μας αντιμετωπίστηκε με τη συνήθη τακτική. Αφέθηκε στον «ήλιο να λιαστεί».

Η αναφορά δεν φωτογραφίζει μόνο την παρούσα κυβέρνηση και το φυσικό πρόσωπο που ταυτίστηκε με αυτήν. Αφορά τη συνολικότερη μεταναστευτική πολιτική των κυβερνώντων τα τελευταία χρόνια της έξαρσης του προβλήματος.

Έχει βεβαίως να κάνει και με το ιστορικό της χώρας μας από όταν άρχισε να δέχεται ροές μεταναστών εδώ και τρεις δεκαετίες, με αρχή το άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες.

Παρότι οι προηγούμενες φάσεις αρχικά με Αλβανούς μετανάστες, στη συνέχεια με προερχόμενους από άλλες χώρες του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ και τέλος με προερχόμενους από χώρες κυρίως της Αφρικής, αντιμετωπίστηκε με αρκετά στοιχεία ενσωμάτωσης, εντούτοις ποτέ δεν συγκροτήθηκε στη χώρα μας μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική με αρχή , μέση και τέλος.

Κατά τύχη σε συνδυασμό με την πλαστή οικονομική ευμάρεια των προηγούμενων δεκαετιών ευρίσκοντο πρόχειρες κάθε φορά λύσεις που ήταν ένας συνδυασμός περισσότερο καταστολής, εκμετάλλευσης ιδίως στον πρωτογενή τομέα και στον κατασκευαστικό κλάδο και λιγότερο ομαλής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ενσωμάτωσης.

Κυρίως όλα αυτά τα χρόνια η χώρα δεν απέκτησε υποδομές και τεχνογνωσία.

Βρεθήκαμε έτσι «γυμνοί» στην έκρηξη του προσφυγικού προβλήματος με προέλευση κυρίως από τη Συρία και από τις υπόλοιπες εμπόλεμες ζώνες.

Την ίδια ώρα που η χώρα περνά τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της και έχει σε μεγάλο βαθμό απωλέσει την εθνική της ανεξαρτησία.

Είμαστε λοιπόν προ ενός κορυφαίου κινδύνου να γίνουμε μια απέραντη αποθήκη ψυχών με τους περισσότερους πρόσφυγες οικογένειες και μικρά παιδιά μιας ρημαγμένης κυρίως μεσαίας τάξης της Συρίας και κάποιων γειτονικών χωρών.

Με τη μια μετά την άλλη τις χώρες που είμαστε εταίροι υποτίθεται στην Ε.Ε να κλείνουν τα σύνορα και να γίνονται Πόντιοι Πιλάτοι.

Και με γειτονικές χώρες και κυρίως την Τουρκία να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί περαιτέρω την κατάσταση εγείροντας διεκδικήσεις.

Και βεβαίως τα άπληστα δουλεμπορικά κυκλώματα εκτός και εντός της χώαρς να κάνουν λογαριασμούς για ετήσια έσοδα που η Europol τα υπολογίζει μεταξύ 3-6δις.ευρώ.

Αν όλα αυτά δεν συνιστούν συναγερμό, τα θα πρέπει να περιμένουμε άλλο.

Συναγερμό για συναινέσεις παντού και όχι μικροπολιτικές.

Συναγερμό που να αφοπλίζει το ρατσισμό και να απαντάει με ουρανισμό μεν αλλά και διέξοδα στα προβλήματα.

Η αναμενόμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπο τον ΠτΔ για το προσφυγικό είναι μια ευκαιρία έστω και στο και πέντε.

Θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για μια έστω φορά ή θα δικαιωθεί για μια ακόμη φορά ο ποιητής και «Οι Μοιραίοι» του.

Leave A Reply