Tι περιμένει η Πάτρα από το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών

0

Προσβλέποντας στο μέλλον και στο γεγονός ότι η αποτέφρωση νεκρών μπορεί να αποτελέσει τη διαδικασία διαχείρισης νεκρών που θα έχει περισσότερη ζήτηση τα επόμενα χρόνια, το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας με αυξημένη πλειοψηφία ενέκρινε τη λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη θέση Β32 του ΒΙΟΠΑ Γλαύκου.

Με ορίζοντα την επόμενη διετία η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να «τρέξει» τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να αποκτήσει η Πάτρα αποτεφρωτήριο νεκρών, παρά τις όποιες αντιδράσεις, κυρίως περιοίκων, που έχουν διατυπωθεί.

Η απόφαση ελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα από το Δημοτικό Συμβούλιο και πλέον είναι σε εξέλιξη το διαδικαστικό στάδιο. . Η καθαρογραφή της απόφασης, η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εν συνεχεία η συνεδρίαση του ΔΣ του ΒΙΟΠΑ Γλαύκου, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει και να «υποδεχτεί» στους χώρους του τη νέα δραστηριότητα. «Αφού ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά θα περάσουμε στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων και στην αναζήτηση κονδυλίων για την υλοποίηση του έργου» ανέφερε στον Σ.Ε ο Παύλος Στάμος, αντιδήμαρχος πολεοδομικού σχεδιασμού, περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.

Η σκοπιμότητα

12-13-1stamos_paulos_0Η Δημοτική Αρχή προσβλέπει ότι μελλοντικά στην Πάτρα θα λειτουργεί Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών που θα εξυπηρετεί τη Δυτική Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. «Για την υλοποίηση και λειτουργία ενός τέτοιου γενικότερης εμβέλειας έργου ο Δήμος μας είναι ανοικτός σε συνεργασίες και με άλλους Δήμους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.

Παράλληλα όμως θα βγάλει το Δήμο Πατρέων από το αδιέξοδο που αντιμετωπίζει με τον κορεσμό που υπάρχει στα Δημοτικά Κοιμητήρια και την ανάγκη για την εξεύρεση νέων χώρων.

«Η   σκοπιμότητα του έργου τεκμηριώνεται και από το περιβαλλοντικό του όφελος σε υπερτοπικό επίπεδο, δεδομένου ότι περιορίζει την ανάγκη εξεύρεσης και τη δέσμευση σημαντικών εκτάσεων (κατάλληλων ή και παραγωγικών) για την ίδρυση νέων νεκροταφείων, ενώ συγχρόνως επιφέρει μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση σε σχέση με τη συμβατική ταφή. Είναι κοινωνικά συμφέρουσα, λόγω του κορεσμού που παρατηρείται εδώ και χρόνια στα νεκροταφεία της πόλης μας, και όχι μόνο» υποστήριξε ο κ. Στάμος στο Δημοτικό Συμβούλιο και συνέχισε: «Η υλοποίηση του έργου θα έχει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα για την πόλη μας, και τη χώρα γενικότερα, μειώνοντας τη διαρροή κεφαλαίων προς γειτονικές χώρες για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, απαλλάσσοντας τους και από την ταλαιπωρία των μεγάλων μετακινήσεων».

Το συνολικό κόστος κατασκευής είναι περίπου 2.200.000 € έως 2.300.000 € ήτοι: 1.500.000 € ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και 700.000 € – 800.000 € το κτηριολογικό πρόγραμμα

«Από τα προαναφερόμενα συμπεραίνεται ότι με ένα αντίτιμο για την αποτέφρωση αρκετά μικρότερο των 600 € που στοιχίζει για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για αποτέφρωση οπουδήποτε στην Ελλάδα, στον κοντινότερο προορισμό στην Βουλγαρία, το όποιο κόστος κατασκευής αποσβένεται σε 3-5 χρόνια» εκτίμησε ο κ. Στάμος κι εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται 1200-1300 αποτεφρώσεις το χρόνο.

Ταξίδια στη Βουλγαρία

12-13-2 alakiotis«Οι όποιες εξελίξεις έχουν μέχρι σήμερα συντελεστεί σε εθνικό επίπεδο είναι προϊόν δικών μας ενεργειών, δράσεων και πρωτοβουλιών» λέει στον Σ.Ε ο Αντώνης Αλακιώτης πρόεδρος της Επιτροπής για το δικαίωμα της αποτέφρωσης νεκρών στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1997.

Όλες οι χώρες της Ευρώπης, ακόμη κι εκείνες που είναι προς ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαθέτουν αποτεφρωτήρια, τονίζει και περιγράφει μια πρακτική που τυγχάνει μεγάλης προτίμησης σε παγκόσμια κλίμακα. «Είναι η πιο συνήθης διαδικασία διαχείρισης νεκρών» επιμένει κι εκτιμά ότι «τα 3/4 του πληθυσμού επιλέγει την αποτέφρωση, όπως επίσης το 40% περίπου του χριστιανικού κόσμου»

Σύμφωνα με τον κ. Αλακιώτης κάπου 4.000 οικογένειες από την Ελλάδα, κάθε χρόνο «μεταναστεύουν» στη Βουλγαρία προς αναζήτηση αποτεφρωτηρίου νεκρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε συναισθηματική, κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες και τους συγγενείς των νεκρών.

«Στη Βουλγαρία τρίβουν τα χέριά τους που η Ελλάδα δεν διαθέτει αποτεφρωτήρια» τονίζει ο επικεφαλής της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης κι εκτιμά ότι το πολιτικό κόστος και οι νοοτροπίες είναι οι παράγοντες εκείνοι που έχουν καθυστερήσει σημαντικά τις εξελίξεις στη χώρα μας. «Ευτυχώς -συνέχισε – υπάρχουν πρόσωπα στην κεντρική πολιτική σκηνή και την Αυτοδιοίκηση, όπως οι δήμαρχοι Καμίνης, Μπουτάρης και Πελετίδης που αψηφούν το πολιτικό κόστος και προχωρούν. Είμαστε ευτυχείς, γι αυτό» σχολίασε κι εκτίμησε ότι οι Δήμοι που ήδη έχουν κιόλας ξεκινήσει θα έχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη. «Ένα αποτεφρωτήριο με πάνω από 1000 καύσεις το χρόνο είναι κερδοφόρο» προσθέτει κι υπολογίζει ότι αφού ήδη υπάρχουν κάπου 4000 οικογένειες που ταξιδεύουν ,κυρίως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ως τη Σόφια, ο αριθμός όσων επιλέγουν την αποτέφρωση νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον, από τη στιγμή που θα δίνεται αυτή τη δυνατότητα στη χώρα μας.

Περιορισμένα αιτήματα

Στο με ταξύ επαγγελματίες από το χώρο των γραφείων τελετών διαπιστώνουν ότι από την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα, δεν υπάρχουν αυξημένα αιτήματα για αποτεφρώσεις νεκρών. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση ενός γραφείου που έχει αναλάβει τρεις αποτεφρώσεις σε είκοσι χρόνια!

Η διαδικασία πάντως είναι η ίδια. Η μεταφορά γίνεται από το γραφείο, μόνο που επειδή η απόσταση είναι μεγάλη, σπάνια ακολουθούν συγγενείς από την Πάτρα ως τη Βουλγαρία. «Συνήθως πηγαίνουμε μόνοι μας και φέρνουμε πίσω την τέφρα» περιέγραψε η ίδια πηγή, ενώ σε ό,τι αφορά το κόστος πρόσθεσε ότι ανέρχεται στα 600€, αλλά αυξάνεται, καθώς συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα μεταφοράς, οι μεταφράσεις και οι διατυπώσεις που απαιτούνται στη Βουλγαρία. «Υπολογίστε κάπου 1500 με 2000 ευρώ» προσθέτει ο ίδιος και αντιτείνει «όσο δηλαδή κοστίζει μια καλή κηδεία στην Πάτρα».

12-13-3 peletidis» Η Δημοτική Αρχή σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του λαού μας, δεν κάνει διαχωρισμό με βάση αυτό το κριτήριο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα διαθέσει το σώμα του, ταφή ή αποτέφρωση, κανένας δεν πρέπει να εμποδίζει την όποια συνειδητή επιλογή των ανθρώπων εν ζωή» αυτή είναι η θέση που έχει διατυπώσει ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης σχετικά με την αποτέφρωση νεκρών, ενώ για τις επιφυλάξεις που έχουν διατυπώσει οι περίοικοι, ο δήμαρχος έχει δεσμευτεί ότι «η δημιουργία αποτεφρωτηρίου θα γίνει με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής. Θα χρησιμοποιηθεί η πιο σύγχρονη τεχνολογία για να μην υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση».

Σε σχετική του δήλωση, ο Δήμαρχος καταλήγει «στην ερώτηση συμπολιτών μας, αν αυτό είναι έργο προτεραιότητας, απαντούμε ότι, δίνουμε λύση σε θέματα που αφορούν τη ζωή του λαού μας, χωρίς να επιβαρύνουμε οικονομικά το Δήμο».

Leave A Reply