Ζητείται κατανόηση

0

Για μια ακόμη εβδομάδα το ασφαλιστικό κρατάει «κλειδωμένη» την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Ήδη τα μπλόκα σε όλη τη χώρα δημιουργούν σημαντικά προβλήματα σε βασικούς τομείς της οικονομίας και είναι βέβαιο πλέον ότι οι επόμενες ημέρες θα βαραίνουν περισσότερο, γιατί τα αποθέματα εξαντλούνται.

Από την άλλη η κοινωνία αυτή τη φορά δείχνει να διαθέτει σημαντικά αποθέματα υπομονής και συμβάλλει βέβαια σε αυτό και η έλλειψη τρομοκράτησής της από την πλευρά των κυρίαρχων ΜΜΕ, που σε αυτή τη φάση είναι σύμμαχος των κινητοποιήσεων και έχουν τους λόγους για αυτό.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ανοίγοντας το ασφαλιστικό θέμα μαζί με όλα τα υπόλοιπα , φορολογικό, τηλεοπτικές άδειες, κυνήγι μεγάλων φοροφυγάδων, στη βάση και των δεσμεύσεων της προς τους δανειστές δεν υπολόγισε τις συνδυασμένες αντιδράσεις της κοινωνίας.

Όσο μάλιστα το ασφαλιστικό δεν κλείνει συσπειρώνει όλο και περισσότερα τμήματα της κοινωνίας που συντονίζουν και γενικεύουν τη δράση τους διευρύνοντας και την ατζέντα των αιτημάτων τους.

Οι πρωτόγνωρες συντονισμένες κινητοποιήσεις δεκάδων φορέων, όπως η γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου αλλά και εκδηλώσεις όπως η χθεσινοβραδινή στο δικηγορικό σύλλογο της Πάτρας φανερώνουν ότι μέρα με τη μέρα αναπτύσσεται μια νέα δυναμική που προσλαμβάνει κινηματικά χαρακτηριστικά.

Αυτό αποτελεί και το κομβικό σημείο των εξελίξεων. Ο κινηματικός χαραχτήρας των εξελίξεων που σε επίπεδο ελληνικής κοινωνίας έτσι όπως επί δεκαετίες εκφραζόταν συνδικαλιστικά ήταν λέξη άγνωστη επί της ουσίας.

Η κατανόηση αυτού του προσανατολισμού που προσλαμβάνουν οι κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό αλλά και με αφορμή αυτό, είναι η λέξη κλειδί για όσους δεν επενδύουν στο χάος αλλά αναζητούν συνεννόηση και διέξοδο.

Για παράδειγμα μια ένδειξη τέτοιας κατανόησης δείχνει η χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού (από την πλευρά της ΑΝΕΛ) βουλευτή Κώστα Ζουράρη, που είπε επι λέξη: «Είπα στους αγρότες «να διαδηλώνετε συνεχώς, να μας ρίξετε, να ρίξετε την κυβέρνηση για να φανεί στην Ευρώπη ακριβώς αυτή η κτηνωδία των χρηματοκοπριτών που βρίσκονται στις Βρυξέλλες, για να δουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνθήκες καταστροφής…Τώρα, εμείς είμαστε και δαρμένοι και ξεφτιλισμένοι, θα είμαστε συνεχώς υπόδουλοι, ενώ με μια σύγκρουση μπορεί να επέλθουν αποτελέσματα, τα οποία ίσως είναι καλύτερα»

Κατανόηση άμεσα του που οδηγούνται οι εξελίξεις και ποιοι επενδύουν και πως σε αυτές είναι το ζητούμενο. Για κυβέρνηση, αντιπολίτευση, συνδικάτα αλλά και από όσους κινητοποιούνται αυθόρμητα στα μπλόκα και αλλού.

Βασικό εργαλείο για μια τέτοια εξέλιξη ο διάλογος χωρίς εγωισμούς και προαπαιτούμενα. Ένας διάλογος που εκτός όλων των άλλων θα πρέπει να λάβει υπόψη και τα πολύ βαριά σύννεφα που υπάρχουν παντού τριγύρω μας με άξονα το προσφυγικό θέμα.

Leave A Reply