Εργαλεία για τους νέους επιχειρηματίες

0

Τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μπορούν να αξιοποιήσουν οι νέοι επιχειρηματίες και ερευνητές, παρουσίασε χθες στην Πάτρα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Ο κ. Κούλογλου μίλησε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αχαϊας και η Patras IQ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα ανέπτυξε την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο ίδιος με δράσεις για την καινοτόμο και νεανική επιχειρηματικότητα.

«Μέσα από τις δράσεις αυτές στόχος είναι η αναζωογόννηση της οικονομίας και η αντιμετώπιση του στρατηγικού προβλήματος της ανεργίας, ιδίως των νέων. Η χώρα μας υφίσταται μια στρατηγική ήττα από τη στιγμή που οι νέοι μας, τα καλύτερα και πιο φωτισμένα μυαλά της χώρας αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό γιατί εδώ δεν βρίσκουν δουλειά» ανέφερε ο κ. Κούλουγλου.

Παρουσίασε τους τρεις κεντρικούς άξονες δράσεων , οι οποίοι είναι:

1) Αξιοποίηση Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων της Ε.Ε. που ενισχύουν επιστημονικές καινοτόμες δράσεις και ερευνητικές δραστηριότητες

2) Ανάπτυξη κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας π.χ. συνεταιριστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις σε μικρή τοπική κλίμακα. Οπως είπε, πρόκειται για έναν αναπτυσσόμενο κλάδο σ’ όλη την Ευρώπη, που καταλαμβάνει το 10% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Σημείωσε ότι την περίοδο της κρίσης στην Ισπανία καταγράφηκαν 9.000 τέτοιες επιχειρήσεις και δημιουργήθηκαν 160.000 θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα, παρατήρησε, «δυστυχώς δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε και αντιπροσωπεύει το λιγότερο από 1% του ΑΕΠ και υπολείπονται νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα έδιναν ώθηση στη δημιουργία τους».

3) Πρόγραμμα για κλωστική κάνναβη και την κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς, κλάδοι ιδιαίτερα αναπτυσσόμενους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ο κ. Κούλογλου ανέφερε πως η κλωστική κάνναβη αρμόζει πολύ στις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας και στο έδαφός της και τόνισε πως είναι ευκαιρία να γίνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. «Τώρα είναι η ευκαιρία για να αναζωογοννήσουμε αυτόν τον κλάδο. Συγχρόνως, μπορεί να επιτευχθεί άνθηση στον τομέα της θεραπευτικής κάνναβης καθώς έχει ανακαλυφθεί ότι η κάνναβη συμβάλλει στην αντιμετώπιση και ανακούφιση από άλλες ασθένειες», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι στην Αμερική αυτός ο τομέας είναι το «ίντερνετ του 21ου αιώνα και αναπτύσσεται μια ολόκληρη οικονομία», ενώ στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει αντίστοιχες πρωτοβουλίες (π.χ.στην Ιταλία ο στρατός καλλιεργεί κάνναβη, ενώ η Γερμανία θα καλύπτει τη χρήση της κάνναβης από τα ασφαλιστικά ταμεία».

Κλείνοντας, ο κ. Κούλογλου παραδέχθηκε ότι σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει κατάλληλο επιχειρηματικό και φορολογικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η δημιουργία νέων επιχειρήσεων αλλά και να παραμείνουν ζωντανές υπό αυτές τις συνθήκες καθώς όπως είπε, με πρωτοβουλία των δανειστών έχουν επιβληθεί σχεδόν εξοντωτικοί όροι που δεν υπάρχουν σε καμία χώρα της Ε.Ε., όπως το 100% της προκαταβολής φόρου για την επόμενη χρονιά. «Ομως, πρέπει να ζήσουμε και μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», κατέληξε.

Μαρλαφέκας: «Χρειαζόμαστε προστασία»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας Πλάτωνας Μαρλαφέκας προλογίζοντας τον κ. Κούλογλου, τον ευχαρίστησε διότι επέλεξε την Πάτρα μετά από τη Θεσσαλονίκη, να παρουσιάσει τα εργαλεία και τις πρακτικές για τη μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση της νεανικής και κοινωνικής επιχειρηματικότητας και τη συγκράτηση του διαρκώς αυξανόμενου ρεύματος των νέων που εγκαταλείπουν τη χώρα μας προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

«Το Επιμελητήριο αγωνίζεται στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας με συγκεκριμένες δράσεις, όπως το PATRAS IQ, τα προγράμματα Achaia Value, το Culture & Shopping, τα οποία έχουν αγκαλιαστεί από την επιχειρηματικότητα. Οι νέοι έχουν στα χέρια τους τη λύση για τα προβλήματα της χώρας μας. Είναι στο χέρι μας να μείνουν και να προσπαθήσουν. Χρειάζονται προστασία, φιλικό περιβάλλον και χρηματοδοτικά εργαλεία» ανέφερε ο κ. Μαρλαφέκας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αίτημα για «φορολογική ασυλία για τα πέντε πρώτα χρόνια» και ζήτησε τη βοήθεια του κ. Κούλογλου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Leave A Reply