Σπόροι τοπικών ποικιλιών

0

gialeniosΠερί σπόρων πάλι η στήλη σε μια προσπάθεια να διαδοθούν όσο γίνεται ευρύτερα πρωτοβουλίες που απαντούν στα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας . Ταυτόχρονα η σημερινή μας καταγραφή στοχεύει παρόμοια με το προηγούμενο άρθρο μας για το «τρενάκι του Πηλίου», στην αναζήτηση των «μικρών δημιουργικών πινελιών» που μπορούν να μας σχηματίσουν την μεγάλη εικόνα της ανάπτυξης που έχουμε ανάγκη ως τόπος.

 Να γίνει η καταγραφή τους

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι ,  μέσα από μια μεγάλη συμπόρευση , από  την Ένωση Νέων Αγροτών Αχαΐας, την Πρωτοβουλία Γεωπόνων, το Δίκτυο Αχαϊκής Αλληλέγγυας Οικονομίας «Στακραέλι», και την Αγορά Βιοκαλλιεργητών Αχαΐας, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών (Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων), σε συνδιοργάνωση και επιστημονική στήριξη από τον  ΑΙΓΙΛΟΠΑ (Δίκτυο για την Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία) ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σχολείο Σπόρων στην Πάτρα.

Το Σχολείο Σπόρων, μέσα από  επιστημονικές εισηγήσεις και πρακτικά εργαστήρια είχε σαν σκοπό να μεταδώσει χρήσιμες εμπειρίες και γνώσεις στην τοπική κοινωνία ώστε να διατηρηθεί και αξιοποιηθεί κατάλληλα ο γεωργικός γενετικός πλούτος (τοπικές ποικιλίες καλλιεργούμενων φυτών) , καθώς και η πλούσια γεωργική μας παράδοση.

Οι παραπάνω φορείς μετά την ολοκλήρωση του Σχολείου Σπόρων  επιδιώκουν   να γίνει η καταγραφή των τοπικών ποικιλιών του νομού Αχαΐας , το συντομότερο δυνατόν, καθώς έχει χαθεί το μεγαλύτερο ποσοστό και συνεχίζεται η απώλειά τους, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε όλη τη χώρα μας και στη συνέχεια να αξιολογηθούν σε πειραματικούς αγρούς και να καλλιεργηθούν. Καθώς οι τοπικές ποικιλίες έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γεύσης και αρώματος, προσαρμοστικότητα, ανθεκτικότητα και μικρή απαίτηση σε εισροές, είναι ιδανικές για ποιοτικά, τοπικά γεωργικά προϊόντα.

Τονίζουν μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες τους ότι απαιτείται μια ουσιαστική στροφή του πρωτογενή τομέα στην ποιοτική, βιολογική τροφή, διατηρώντας και αξιοποιώντας σωστά τον γενετικό πλούτο της χώρας,  με βάση το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει ο τόπος μας,  τις εδαφοκλιματικές συνθήκες  και την πλούσια γεωργική παράδοση και φυσικά ελεύθερη από μεταλλαγμένα.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι είναι αναγκαίο οι τοπικές κοινωνίες να διαχειρίζονται τους φυτογενετικούς πόρους και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των γεωργών στο σπόρο. Έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις στο παγκόσμιο νομοθετικό και πολιτικό πλαίσιο.

Στοχεύοντας μάλιστα στο να δημιουργηθεί μια πλατιά κινητοποίηση από όσους καλλιεργούν τοπικές ποικιλίες ή γνωρίζουν γι’ αυτές, καθώς και από  φορείς και συλλόγους που ενδιαφέρονται να συμβάλλουν σε αυτό το σκοπό*.

Η «Διακήρυξη της ελευθερίας των σπόρων»**

Οι κινητοποιήσεις, οι παρεμβάσεις φορέων, οργανώσεων ατόμων σε όλο τον κόσμο επί μεγάλη σειρά ετών οδήγησαν και στη σύνταξη της «Διακήρυξης της ελευθερίας των σπόρων». Ορισμένα βασικά σημεία της επισημαίνουν ότι:

  • Ο σπόρος είναι η πηγή της ζωής, είναι η έκφραση της ζωής, είναι το δώρο των περασμένων γενεών και της φύσης. Πρέπει να το προστατεύσουμε και να το παραδώσουμε στους επόμενους
  • σπόρος περιέχει εκατομμύρια χρόνια βιολογικής και πολιτιστικής εξέλιξης από το παρελθόν αλλά και τις δυνατότητες χιλιετιών ενός μέλλοντος που εκτυλίσσεται
  • Η Ελευθερία των Σπόρων είναι εκ γενετής δικαίωμα κάθε μορφής ζωής και αποτελεί τη βάση για την προστασία της βιοποικιλότητας
  • Η Ελευθερία των Σπόρων είναι η βάση της Ελευθερίας της Τροφής, εφόσον ο σπόρος αποτελεί τον πρώτο κρίκο στην τροφική αλυσίδα
  • Ο σπόρος δεν είναι εφεύρεση
  • Η Ζωή δεν είναι εφεύρεση .
  • Αυτό που γίνεται από τις πολυεθνικές των σπόρων είναι Βιοπειρατεία δεν είναι καινοτομία

 

Από άρθρο του Γεωπόνου Μπούντα

Leave A Reply