«Μύλος» για το κίνημα της… γραβάτας

0

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών περί απόστασης από τις «κινητοποιήσεις» της γραβάτας, της Louis Vuitton και της Channel.

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων ενοχλήθηκαν και καυτηρίασαν τις θέσεις του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ ταυτόχρονα και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από την άποψη του Γιώργου Ρώρο, χρεώνοντάς του πολιτικές σκοπιμότητες.

Ολα ξεκίνησαν από την ανακοίνωση που έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος μετά τη συνεδρίαση του διευρυμένου Δ.Σ. του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21/1/16 με κυρίαρχο θέμα το ασφαλιστικό.

Η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής: «Το Δ.Σ. μετά το γόνιμο διάλογο εκτιμά και προτείνει σειρά αλλαγών:

Θεωρεί θετικό ότι το προσχέδιο: 1. Δεν περιέχει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις 2. Δίνει κίνητρο σε νέους επιχειρηματίες με χαμηλότερη ασφαλιστική εισφορά απ’ ότι ισχύει σήμερα 3. Για το 75% των επιχειρήσεων έως περίπου 20.000 προβλέπει μείωση μέχρι 65% 4. Θεσμοθετείται για πρώτη φορά εθνική σύνταξη 384 € 5. Συνδέεται η ασφαλιστική εισφορά με την φοροδοτική

Παράλληλα στα αρνητικά:

  1. Δεν γνωρίζουμε αν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα (αναλογιστικές μελέτες κλπ)
  2. Δεν προβλέπεται τι μέλλει γενέσθαι για τους εγκλωβισμένους συναδέλφους από οφειλές καθώς και όσοι είναι προς συνταξιοδότηση και οφείλουν άνω των 20.000 €
  3. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται υπερβολικά οι ασφαλιστικές εισφορές για Ο ΕΕΣΠ θεωρεί σωστή τη θέση της ΕΣΕΕ να αποδεχθεί την επιβάρυνση 1% των εργοδοτών για τις επικουρικές συντάξεις καθώς και τα 10 σημεία που θέτει στην διαπραγμάτευση.

Επιπλέον, θέλουμε να επισημάνουμε ότι το ασφαλιστικό συνδέεται άρρηκτα με το φορολογικό.

  1. Τα πολυκαταστήματα να πληρώνουν αυξημένη εισφορά και
  2. Μέρος των προστίμων από το Υπουργείο Εμπορίου ή την Αρχή Ανταγωνισμού σε περίπτωση αισχροκέρδειας (παρεμπόριο, καρτέλ κ.α.) να ενισχύουν ταμείο.

Θεώρουμε υποκριτική την θέση πολιτικών φορέων που αφού οδήγησαν το ασφαλιστικό στον «Καιάδα» με την αφαίρεση των αποθεματικών, την πολυδιάσπαση των ταμείων για δημιουργία θέσεων για ημετέρους, έδωσαν δάνεια αγύριστα, κάλυψαν αδηφάγες τρύπες του προϋπολογισμού, χάρισαν χρέη σε Ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρίες κ. α.

Χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα…

Τέλος, ομόφωνα αποφάσισε να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της 4 Φλεβάρη ( αναλυτικό πρόγραμμα θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες).

Ο ΕΕΣΠ όλο το προηγούμενο διάστημα είναι στη 1η γραμμή της μάχης για την επίλυση προβλημάτων του εμπορικού κόσμου κτίζοντας σταθερές, διαχρονικές συμμαχίες στους

Με ικανοποίηση, έκπληξη και χαρά δεχθήκαμε την συμμετοχή κι άλλων Συλλόγων στις κινητοποιήσεις πιστεύουμε ότι αποτελεί αλλαγή ρότας στις λανθασμένες επιλογές τους μέχρι και πριν ένα χρόνο που «ξόρκιζαν» τις κινητοποιήσεις. Επίσης, σαφώς υπάρχουν αποστάσεις των κινητοποιήσεων μας από τις «κινητοποιήσεις» της γραβάτας, της Louis Viton και της Channel. Αγωνιζόμαστε για την κοινωνία της Συνοχής και της Αλληλεγγύης».

Τα τελευταία γραφόμενα πυροδότησαν αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων της περιοχής μας.

Αιχμηρός ο Θ. Γιανναδάκης

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΤΤΕ τμήμα Δυτικής Ελλάδας Θανάση Γιανναδάκη αναφορικά με τις θέσεις του Εμπορικού Συλλόγου για τις κινητοποιήσεις των επιστημόνων σχολίασε: «Εάν οι χιλιάδες νέων επιστημόνων που διαδήλωσαν απέναντι στο σχέδιο νόμου που προτάθηκε από τον Υπουργό Εργασίας ήταν πραγματικά της γραβάτας, της Louis Viton και της Channel τότε τα μαγαζιά θα πρέπει να θησαύριζαν. Εάν δεν μπορούν να καταλάβουν ορισμένοι ότι, άσχετα από κόμματα και σκοπιμότητες, υπάρχει μια τεράστια μάζα επιστημονικού προλεταριάτου στη γενιά 30-40 που ούτε σε κανένα «πάρτι» συμμετείχε αλλά και έφαγε τα χρόνια του στα Πανεπιστήμια και τα Πολυτεχνεία και επιμένει να μένει στη χώρα του με αίμα και ιδρώτα τότε πραγματικά λυπάμαι, όχι για το έλλειμμα κατανόησης αλλά γιατί αναρωτιέμαι τι άλλο θα δούμε…», σχολίασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ Θανάσης Γιανναδάκης.

Μαστοράκου: «Οχι στην ταξική και επαγγελματική στοχοποίηση»

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, η διοίκηση του οποίου σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περ. Τρίτη ανέφερε τα εξής: «Εκείνοι που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της «γραβάτας», μάλλον έχουν διαβάσει καλύτερα το ασφαλιστικό προσχέδιο νόμου, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου και τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πρόεδρό του, που παραπληροφορεί τα μέλη του για τα βάρη που θα επωμισθούν. Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών διεκδικεί δικαιοσύνη και ισότιμη κατανομή ασφαλιστικών βαρών και όχι ταξική και επαγγελματική στοχοποίηση, για να εξυπηρετηθούν μικροκομματικά συμφέροντα. Άλλωστε τα Louis Vuitton, τα Chanel και τις ακριβές γραβάτες, σίγουρα εδώ και πολλά χρόνια δεν τα αγοράζουν γιατροί …!!!»

Leave A Reply