«Προτεραιότητά μας η ανεργία»

0

Σε απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής τη χρονιά που πέρασε προχώρησε χθες ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο Δήμος επικεντρώνει τις παρεμβάσεις του για την ανακούφιση του λαού, των εργαζομένων και την αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ. Πελετίδης χθες το μεσημέρι στην αίθουσα της ΕΣΗΕΠΗΝ παρουσία των αντιδημάρχων και των στενών συνεργατών του, επικεντρώθηκε στο θέμα της ανεργίας λέγοντας πως αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

«Έχοντας ‘’ανοιχτά τα αυτιά μας’’ στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η λαϊκή οικογένεια, σχεδιάζουμε πρωτοβουλίες ανάδειξης και διεκδίκησης για το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας, που αγγίζει κάθε λαϊκή οικογένεια, ιδιαίτερα μάλιστα στην Πάτρα. Για την Δημοτική Αρχή το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα, η προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό εκφράζοντας τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των μικρομεσαίων ώστε να μην κατατεθεί το ασφαλιστικό έκτρωμα, τις κινητοποιήσεις της φτωχής αγροτιάς ενάντια στα μέτρα του 3ου μνημονίου και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής , που οδηγούν στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό τους μικρομεσαίους αγρότες.

Απαρίθμησε τις παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής κατά τη διάρκεια των 16 μηνών που έχει στα χέρια της τα ηνία του Δήμου ως εξής:

Η Δημοτική Αρχή, βρέθηκε σταθερά στο πλευρό συνολικά των εργαζομένων και του Δήμου, στήριξε την πάλη και τα δίκαια αιτήματά τους, υπενθυμίζοντας ότι αρνήθηκε την παράδοση στοιχείων για επανέλεγχο των εργαζόμενων αορίστου χρόνου, αποτρέποντας τον κίνδυνο απόλυσης για 330 εργαζόμενους του δήμου μας. Σημείωσε ότι στήριξε ο Δήμος τις κινητοποιήσεις των σχολικών καθαριστριών, για μόνιμη και σταθερή εργασία και άλλων εργαζομένων σε ΜΚΟ, ενώ διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

1)Ιδιαίτερο βάρος στη νέα γενιά και στα παιδιά με με έμφαση στην πρόσβαση στους Παιδικούς Σταθμούς. «Αυξήσαμε την εγγραφή περισσότερων παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς, απαλλάσσοντας το 80%, από την καταβολή των τροφείων. Ανακαινίστηκε το κτίριο του Βρεφοκομείου και λειτουργεί έναν ακόμα Παιδικό Σταθμό, ενώ προχωρούμε στην κατασκευή Παιδικού Σταθμού επί της Μανιακίου, και προγραμματίζουμε για Ζαρουχλέικα, Δεμένικα, Ανθούπολη», είπε,μεταξύ άλλων.

Δράσεις ενάντια στη φτώχια, την εξαθλίωση: Πρωινό σε 1.540 μαθητές των σχολείων, κάλυψη αναγκών φτωχών οικογενειών από την Τράπεζα Τροφίμων, μόνιμες δομές για τους άστεγους και χώρους για έκτακτες ανάγκες, προσφορά φαγητού κατ’ οίκον για ακόμη περισσότερους συνδημότες.

2)Αθλητισμός και Πολιτισμός. Πρόσβαση του Πατραϊκού λαού σε υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού, κόντρα στη λογική της εμπορευματοποίησης. «Ανοίξαμε το Παμπελοποννησιακό Στάδιο και το παραδώσαμε στο λαό και τη νεολαία, συλλόγους και αθλητές του ερασιτεχνικού Αθλητισμού, βάζοντας τέλος στην εκμετάλλευσή του από τους επιχειρηματίες. Σήμερα, καλύπτει ανάγκες άθλησης για 43 συλλόγους και σωματεία», είπε και αναφέρθηκε στις προσπάθειες ενίσχυσης του πολιτισμού με δωρεάν πρόσβαση για άνεργους και φθηνό εισιτήριο για όλους, ενώμειώθηκαν οι συνδρομές στο Δημ. Ωδείο.

3)Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων είπε: «Εκπονήσαμε συνολικό σχέδιο, με κριτήριο να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα. Ακυρώσαμε οριστικά τον προηγούμενο σχεδιασμό για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, που θα επιβάρυνε το λαό με εκατοντάδες εκατομμύρια τα επόμενα 20 χρόνια. Αποκαταστήσαμε τη λειτουργία της Ξερόλακκας. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση τη χρηματοδότηση για την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης. Παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψουμε να γίνει η πόλη μας σκουπιδότοπος».

4)Στον τομέα της ύδρευσης, υπογράμμισε πως καταργήθηκαν οι διακοπές νερού, ενισχύθηκε η πολιτική διακανονισμού, διευρύνθηκε η βάση των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου, με αποτέλεσμα, 2.550 οικογένειες να ελαφρυνθούν κατά 500.000 ευρώ, ενώ από την μείωση των τιμολογίων του νερού, ελαφρύνθηκαν τα λαϊκά νοικοκυριά κατά 1.500.000 ευρώ.

Για το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου, είπε χαρακτηριστικά, «βάλαμε εμπόδια στην ιδιωτικοποίησή του που θα επιβάρυνε τα λαϊκά στρώματα και διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης φθηνού, καθαρού νερού, χωρίς ΣΔΙΤ, από αρμόδιο κρατικό φορέα.»

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε πως ξεκινούν έργα για την συντήρηση και βελτίωση των πηγών υδροδότησης της πόλης, την αντικατάσταση προβληματικών δικτύων, για την μείωση των διαρροών και των παράνομων συνδέσεων, ενώ θα ξεκινήσει η κατασκευή αγωγού όμβριων υδάτων στην οδό Γεροκωστοπούλου, για την αποφόρτιση από τα όμβρια του κέντρου της πόλης, καθώς και ανακατασκευή των φρεατίων εκτροπής στην παραλία και το κέντρο της Πάτρας και επεμβάσεις στα δίκτυα αποχέτευσης.

5)Παραλιακή Ζώνη: Οπως είπε, ανήκει στο λαό, είναι η ανάσα του και παλεύουμε για να παραχωρηθεί οριστικά, ολόκληρη στο δήμο και στον πατραϊκό λαό για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για ξεκούραση, περίπατο και άθληση. Ανακοίνωσε πως με άμεσες ενέργειες, ολοκληρώνεται η κατασκευή του νότιου παραλιακού πάρκου, για το οποίο θα δαπανηθούν 200.000 ευρώ, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στη λιμενική ζώνη από Γούναρη μέχρι τον Μόλο της Αγίου Νικολάου, για να μετατραπεί σε ελεύθερο χώρο για πεζούς και ποδηλάτες και λειτουργούν χώροι στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των οχημάτων, που κατευθύνονται στο κέντρο.

6)Τέλος, αναφέρθηκε και στην πολιτική ελάφρυνσης των λαϊκών στρωμάτων από τα δημοτικά τέλη, προχωρώντας σε μέτρα απαλλαγής ή μείωσης για τις άπορες οικογένειες και τους μακροχρόνια ανέργους και μεταφέροντας στον υψηλότερο συντελεστή (4,5), βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ, ιδιωτικές κλινικές, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τράπεζες, πολυκαταστήματα, οργανισμούς (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), εταιρείες μεταφορών, καζίνο, και εταιρείες σκυροδέματος.

«Είναι πρόκλησηνα διαμαρτύρονται αυτοί που έχουν κέρδη εκατομμυρίων και φοροαπαλλαγές από την κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που στο λαό μας έχουν φορτώσει όλα τα βάρη της κρίσης τους, και να προσφεύγουν στα δικαστήρια και στην αποκεντρωμένη διοίκηση, ζητώντας την ακύρωση της πολιτικής μας στα ανταποδοτικά τέλη», κατέληξε ο κ. Πελετίδης.

Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρόταση (Ρ.Α.Π.)

Κριτική στον Απολογισμό δημοτικής αρχής

Απόλυτα προβλέψιμος ήταν ο δημόσιος απολογισμός της δημοτικής αρχής. Σε ένα τσουβάλι όσα έπρεπε λόγω της θέσης της να κάνει αλλά και όσα η αλλαγή του ευρύτερου πολιτικού και θεσμικού πλαισίου της επέτρεψε να υλοποιήσει.

Δεν περιμέναμε τίποτε διαφορετικό.

Αυτό που περιμέναμε όμως από τον κ. Πελετίδη μετά από 16 μήνες εμπειρίας στη θέση του Δημάρχου της Πάτρας ήταν η αποτύπωση του συνολικού οράματός του για την πόλη μας και η πρόοδος που επιτελέστηκε σε σχέση με αυτό.

Ιδιαίτερα δε, τα μεγάλα και καυτά προβλήματα της Πάτρας, όπως το κυκλοφοριακό, τα απορρίμματα, το θαλάσσιο μέτωπο, η διέλευση του τρένου, θεωρούμε ότι άξιζαν μια σαφέστερη στόχευση διεκδικήσεων αλλά και ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό για τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν από την πλευρά του Δήμου.

Δεν αποτελεί, για παράδειγμα, σοβαρή πρόταση η αποφυγή ανάληψη ευθυνών στο θέμα της ύδρευσης της Πάτρας μέσω του φράγματος Πείρου-Παραπείρου με τον ισχυρισμό ότι πρέπει να διαχειριστεί το φράγμα κρατικός φορέας. Ο Δήμος, όπως όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας, αποτελούν τμήμα της ευρύτερης Γενικής Κυβέρνησης του κράτους και αναμένουμε από αυτόν πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού – και όχι κατ΄ ανάγκη κρατικό – με το χαμηλότερο κόστος για τον πολίτη.

Απουσίαζαν όμως από το τραπέζι του απολογισμού τα σημαντικά ζητήματα της Πάτρας, όπως απουσίαζαν και οι προτάσεις του για την ανάδειξη και αξιοποίηση των πλούσιων παραγωγικών πόρων της πόλης μας, των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, των τουριστικών και ναυτιλιακών υποδομών, της καρναβαλικής παράδοσης και του πολιτισμού της περιοχής, αλλά, το σημαντικότερο, των ανθρώπων αυτής της πόλης, των καλλιτεχνών και των επιστημόνων της, των ανθρώπων του καθημερινού πνευματικού και χειρονακτικού μόχθου.

Αντίθετα, αυτό που αποτέλεσε την κύρια μέριμνα του Δημάρχου Πατρέων ήταν η εκμετάλλευση για ακόμα μία φορά μιας συνέντευξης τύπου για στείρα αντιπολιτευτική ρητορεία.

Θυμίζουμε πάλι στον κ. Πελετίδη ότι το 62% των πατρινών τον επέλεξε για πέντε χρόνια για τη Δημαρχία και όχι για την κυβέρνηση. Για κυβέρνηση έχει επιλέξει με αντίστοιχες δημοκρατικές διαδικασίες άλλους.

Leave A Reply