«Οδοστρωτήρας» το νέο ασφαλιστικό

0

Θύελλα αντιδράσεων από τους επιστημονικούς φορείς και σε τοπικό επίπεδο έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, που αποτελεί «οδοστρωτήρα» για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικά το άρθρο 53, το οποίο προβλέπει πληρωμή για ασφαλιστικές εισφορές ύψους 20% του καθαρού εισοδήματος του 2016 με κύριο επιχείρημα τους χαμηλοσυνταξιούχους έχει προκαλέσει αναβρασμό στους κόλπους των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστικών γιατρών, φαρμακοποιών, οδοντιάτρων, φυσιοθεραπευτών, κτηνιάτρων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.Οι επιστημονικοί φορείς της χώρας αποφάσισαν ομόφωνα στις αρχές της εβδομάδος να απορρίψουν «με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο», το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.Όπως συναποφάσισαν, (οι Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών), «η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κλπ)».Για τους λόγους αυτούς, οι επιστημονικοί φορείς της χώρας ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση.

Επιστημονικοί φορείς: «Δήμευση του εισοδήματός μας» : “Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.).Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.Η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες».Χθες, μάλιστα, οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες όλης της χώρας συμμετείχαν σε κοινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Βουλή, με αφετηρία τα γραφεία του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60), προκειμένου να καταδείξουν την αναγκαιότητα άρσης των διατάξεων- ταφόπλακα σε βάρος τους.Ωστόσο, αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί νέο συλλαλητήριο με τη συμμετοχή ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, επιστημονικών φορέων, οι οποίοι ενώνουν τις φωνές διαμαρτυρίας τους κατά του σχεδίου νόμου. Αιχμή της διαμαρτυρίας των επιστημονικών κλάδων είναι η εξοντωτική αύξηση των εισφορών που προβλέπει το νομοσχέδιο.

papakosΝίκος Παπάκος: «Μας οδηγούν σε εξόντωση» : «Είμαστε ανάστατοι όλοι οι δικηγόροι και ζητάμε την άμεση απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο αποτελεί ένα νέο φορολογικό μέτρο και αποσκοπεί στην εξόντωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικηγόρων (μικρού και μεσαίου εισοδήματος) και στη βίαιη απομάκρυνση από το επάγγελμά τους, δημιουργώντας κατ΄ αποτέλεσμα συνθήκες μονοπωλιακού ανταγωνισμού. Παρά τις δύο συναντήσεις που είχαμε με τον Υπουργό Εργασίας και του εκθέσαμε τις απόψεις μας δεν διεφάνη πρόθεση απόσυρσης και επανεξέτασης του ζητήματος», δηλώνει στον «Σ.Ε.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Νίκος Παπάκος, ζητώντας τους βουλευτές του νομού Αχαΐας να λάβουν δημόσια θέση για το επίμαχο ζήτημα.Καλεί, δε, όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες του νομού σε κοινή συστράτευση στον αγώνα κατά των παράλογων διατάξεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, καθώς μηδενίζεται το εισόδημά τους.Σημειώνει, μάλιστα, πως με το νέο σύστημα δικηγόρος με εισόδημα 20.000 ευρώ οφείλει με το νέο σύστημα να καταβάλει για εισφορές και φορολογία 14.000 ευρώ!Οι δικηγόροι υποστηρίζουν πως δεν έχει γίνει καμία αναλογιστική μελέτη και οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν θα έχουν αντίκρισμα.

Θέσπιση πλαφόν εξετάζει το Υπ. Εργασίας
Πάντως η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προανάγγειλε θέσπιση πλαφόν στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ (γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων) καθώς και άλλες βελτιώσεις του σχετικού άρθρου, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι εξοντωτικές αυξήσεις έως 223% στις εισφορές που προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, σε δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι συστήνεται επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να μελετήσει το σύστημα των εισφορών και να προτείνει μέτρα που θα αμβλύνουν τις στρεβλώσεις και τις τυχόν αδικίες.Τόνισε επίσης ότι στο διάστημα του ενός έτους που μεσολαβεί έως την εφαρμογή του νέου συστήματος καταβολής εισφορών βάσει του πραγματικού εισοδήματος (1 /1/2017) το υπουργείο θα αναζητήσει μηχανισμούς που θα διασταυρώνουν αν το δηλωθέν εισόδημα ανταποκρίνεται στην αλήθεια. «Σήμερα η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από 3.500 ευρώ ετησίως, κάτι που θεωρείται αδιανόητο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος.

Δηλώνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αννα Μαστοράκου

MASTORAKOU«Η επιβάρυνση κατά 70% καθιστά τα ιδιωτικά ιατρεία μη βιώσιμα» : Για καθολική κατάρρευση του ιδιωτικού τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που συμμετέχει στο δημόσιο υγειονομικό χάρτη της χώρας κάνει λόγο η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου, η οποία χαρακτηρίζει τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού ως καταδίκη για τους ιατρούς – ελεύθερους επαγγελματίες.

«Οι συνολικές επιβαρύνσεις (φορολογικές και ασφαλιστικές) από την άσκηση του επαγγέλματος υπερβαίνουν σε ποσοστιαία αναλογία, το 70% του συνολικού εισοδήματος, καθιστώντας τα ιατρεία μη βιώσιμα. Η μεγαλόστομη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, μετατρέπεται σε οδοστρωτήρα θεμελιωμένων δικαιωμάτων επιβίωσης και επαγγελματικής αξιοπρέπειας του ιατρού, όπως και άλλων επαγγελματικών ομάδων, με την ανήθικη και αντισυνταγματική διασύνδεση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών εισφορών με το εισόδημα, και μοναδικό αντάλλαγμα, την πείνα και την εξαθλίωση για τους συνταξιούχους υγειονομικούς της χώρας», τονίζει με αυστηρό ύφος η κυρία Μαστοράκου.

Σημειώνει ότι το άκρως υφεσιακό αυτό μέτρο, η φτωχοποίηση του Έλληνα ιατρού αποτελεί μοναδικό εργαλείο εξασφάλισης φτηνού ιατρικού δυναμικού και υπαλληλοποίησης από πολυεθνικές εταιρείες ή μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα.

Καταλήγοντας, αναφέρει πως η προγραμματισμένη λεηλασία του ΕΤΑΑ-ΤΥ (ΤΣΑΥ), με την κλοπή και υφαρπαγή των αποθεματικών, της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ταμείου, αποτελεί βαριά προσβολή για το σύνολο των ιατρών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της χώρας που προσέφεραν με αίμα και ιδρώτα, αποτρέποντας την κατάρρευση της δημόσιας υγείας στη χώρα μας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος σημειώνει ότι με τις αυξημένες εισφορές επί των δηλωθέντων εισοδημάτων να φτάνουν στο 35%, και την αυξημένη φορολόγηση στα ίδια περίπου επίπεδα, για δηλωθέντα εισοδήματα 10.000 ευρώ, οι 7.000 είναι ασφαλιστικές εισφορές και φορολογική επιβάρυνση.

SOFIANOPOULOSΣοφιανόπουλος: «Θα αποτελέσει την ταφόπλακα» : Την πλήρη αντίθεσή τους στην σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με το διαθέσιμο εισόδημα εκφράζει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και κατ’ επέκταση και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαϊας.«Σε περίπτωση που ισχύσει κάτι τέτοιο, θα αποτελέσει την ταφόπλακα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Ειδικά δε για τα φαρμακεία που έξι χρόνια έχουν υποστεί τα πάνδεινα, ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγήσει σε γενικευμένο κλείσιμο. Επισημαίνουμε τόσο στον Υπουργό Εργασίας όσο και την κυβέρνηση ότι τα φαρμακεία δεν είναι δυνατόν να φοροδιαφύγουν δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών τους αφορά το Δημόσιο. Μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει αρνητικά και την φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Αχαΐας και αντιπρόεδρος του Π.Φ.Σ. Ανδρέας Σοφιανόπουλος.

Δηλώνει στον «Σ.Ε.» ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαϊας Γιώργος Μουτούσης

MOUTOUSHS«Χαριστική βολή για τους οδοντίατρους» : Την πλήρη αντίθεσή της στις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξέφρασε και ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαϊας, Γιώργος Μουτούσης, μεταφέροντας τις αποφάσεις της συνεδρίασης του Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης.

«Ομόφωνα τα μέλη του Δ.Σ. αποφάσισε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης όπως διατυπώνονται στο σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι απαράδεκτες και μας βρίσκουν σε πλήρη αντίθεση. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες οδοντίατροι, καλούνται να πληρώσουν το 85% του εισοδήματός τους στο κράτος, είτε με τη μορφή φόρων είτε με τη μορφή ασφαλιστικών εισφορών. Με μαθηματική ακρίβεια αυτή η πολιτική οδηγεί στο κλείσιμο των οδοντίατρειων μας και σε περαιτέρω συρρίκνωση των οδοντιατρικών υπηρεσιών στην κοινωνία, την ώρα το δημόσιο σύστημα υγείας δεν προσφέρει τη στοιχειώδη οδοντιατρική κάλυψη. Η Κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στους οδοντιάτρους, προωθώντας διατάξεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ουσιαστικά οδηγούν τους ελεύθερους επαγγελματίες στην ανεργία και εξωθούν τους μεν ελεύθερους επαγγελματίες στην εισφοροδιαφυγή, τους δε εργοδότες προς τη μαύρη εργασία. Απορρίπτουμε τις προτάσεις της Κυβέρνησης για την αναλογική απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό 20% του εισοδήματος, εάν συνυπολογιστούν με τα άλλα οικονομικά βάρη, όπως την αυξημένη προκαταβολή φόρου, την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος και είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε», τονίζει ο κ. Μουτούσης.

Να σημειωθεί ότι την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου η Ε.Ο.Ο. μαζί με τον ΠΙΣ, τον ΠΦΣ, τον ΠΚΣ και όλους τους Φορείς του Ε.Τ.Α.Α έχουν ορίσει συνάντηση, προκειμένου να οργανώσουν τον αγώνα κατά των προθέσεων της Κυβέρνησης».

Φυσικοθεραπευτές: «Μας αφανίζουν» : Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (ΚΔΣ) του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) για τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις μου ετοιμάζονται να εφαρμοστούν και είδαν το φως της δημοσιότητας.
«Θεωρούμε ότι οι παράλογες ληστρικές ρυθμίσεις του σχεδίου Νόμου για το ασφαλιστικό δεν πρέπει να προχωρήσουν.
Καταργούν στην πράξη την ιδιωτική πρωτοβουλία και αφανίζουν οριστικά τον στυλοβάτη της οικονομίας, τον Έλληνα ελεύθερο επαγγελματία.
Ενώ το αρμόδιο υπουργείο θεωρεί ότι το μέσο εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία είναι 7.500 ευρώ, αγνοεί το γεγονός ότι το 50% δεν αποδίδει τις ασφαλιστικές του εισφορές και ότι αυτοί τελικά που καταφέρνουν ακόμη να επιζήσουν θα καταστραφούν», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Οι φυσικοθεραπευτές και της περιοχής μας δηλώνουν ότι αντιστρατεύονται τέτοιου είδους λογικές και πρακτικές και συστρατεύονται με τους άλλους επιστημονικούς συλλόγους της χώρας και μαζί με τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, θα συμμετάσχουν στις οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις υπάρξουν, σαν αντίδραση στα νέα μέτρα που προωθούνται».

Αθ. Γιανναδάκης – πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ

giannadakis Σε απόγνωση και οι μηχανικοί : «Το προταθέν Σχέδιο Νόμου δεν μπορεί να αποτελέσει βάση σοβαρού διαλόγου», αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ μηχανολόγος και αεροναυπηγός μηχανικός δρ. Αθανάσιος Ε. Γιανναδάκης, γνωστοποιώντας την απόφαση της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΔΕ μετά από κοινή σύσκεψη με τους Προέδρους των Επιστημονικών Συλλόγων των Μηχανικών.

Οι λόγοι είναι οι εξής, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

 1. Καταργεί τη λειτουργία του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ ως αυτόνομου Ταμείου, του μόνου μη χρηματοδοτούμενου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά Βιώσιμου Ασφαλιστικού Ταμείου της Χώρας και ολοκληρώνεται κατά αυτόν τον τρόπο η υφαρπαγή του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ταμείου. Σε συνέχεια αυτών, μεταφέρει την Εγγυοδοσία σε μια Γενική Διεύθυνση νέου Ενιαίου Φορέα χωρίς κανέναν άλλο προσδιορισμό και εξειδίκευση παραπέμποντας σε ένα αβέβαιο μέλλον, ένα εργαλείο ζωτικής σημασίας για τις μικρές και μεσαίες εργοληπτικές και μελετητικές επιχειρήσεις.
 2. Η αρχιτεκτονική του συστήματος που προτείνεται είναι κυρίως κεφαλαιοποιητική-ανταποδοτική και ελάχιστα αναδιανεμητική.
 3. Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε σοβαρή μείωση των συντάξιμων αποδοχών των Μηχανικών.
 4. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε το διαχρονικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής να μετατραπεί και σε πρόβλημα εισφοροδιαφυγής δημιουργώντας ακόμη περισσότερα προβλήματα στην κοινωνική λειτουργία της Χώρας.
 5. Δε συνοδεύεται από καμία αναλογιστική μελέτη, ώστε να είναι σαφές με ποιο τρόπο συνεισφέρουν οι επιμέρους κλάδοι ασφαλισμένων και εν τέλει τον ορίζοντα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος όπως βέβαια και σε ποιο αναπτυξιακό και μακροοικονομικό σχέδιο εντάσσεται η πρόταση διαμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος.
 6. Επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη κατάσταση σωρευμένης ύφεσης και της ανεργίας που διαρρηγνύει την αλληλεγγύη των γενεών και εν τέλει την ασφαλιστική πίστη για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων.
 7. Ανάγει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών με υπέρογκους συντελεστές (38.45%) επί του φορολογητέου εισοδήματος ενός αυτοαπασχολούμενου οι οποίες σε συνδυασμό με το ισχύον φορολογικό καθεστώς οδηγεί στην αφαίμαξη του 70% του φορολογητέου εισοδήματος των Μηχανικών (χωρίς την προβλεπόμενη προκαταβολή φόρου και άλλες τυχόν επιβαρύνσεις όπως ΕΝΦΙΑ κλπ) καθιστώντας μη βιώσιμη την όποια λειτουργία των Μηχανικών ως αυτοαπασχολούμενους και εν τέλει ως πολίτες.
 8. Δεν προστατεύει τους υποαπασχολούμενους Μηχανικούς. Τουναντίον, υποχρεώνει ακόμη και αυτούς που υποαπασχολούνται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά για τη συμμετοχή τους στην εθνική ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω της θέσπισης κατώτατου πλαφόν.
 9. Καταργεί το, μέχρι τώρα, ευνοϊκό καθεστώς για τις ασφαλιστικές εισφορές των Νέων Μηχανικών δημιουργώντας δυσμενέστερες συνθήκες ως προς την αναλογία ασφαλισμένων-συνταξιούχωνμιας και προστίθεται άλλος ένας αποτρεπτικός παράγοντας για την είσοδο των Μηχανικών στο επάγγελμα.
 10. Καταργεί την Ειδική Προσαύξηση για τους Μηχανικούς η οποία αποτελεί βασικό εργαλείο για τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του Ασφαλιστικού του ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ. Μάλιστα ο υπολογισμός του τρόπου συμμετοχής στις μελλοντικές συντάξεις, των μέχρι τώρα καταβληθέντων εισφορών που αφορούν στην Ειδική Προσαύξηση παραπέμπονται σε Υπουργική Απόφαση κατόπιν αναλογιστικής μελέτης.
 11. Διατρέχει σοβαρός κίνδυνος εντός του 2016 να εφαρμοστεί ο Ν. 3986/2011όχι μόνο για τις τρέχουσες εισφορές (διατυπώνεται ρητά) αλλά και με αναδρομικές χρεώσεις από 01.07.2011 οι οποίες θα οδηγήσουν σε πραγματική απόγνωση του Μηχανικούς».

Τέλος το ΤΕΕ/ΤΔΕ θα ενημερώσει τους βουλευτές ενώ δεν αποκλείει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του κλάδου.Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της περιοχής μας καταθέτουν τις απόψεις τους για το ασφαλιστικό

Εν αναμονή των αποφάσεων

Στάση αναμονής τηρούν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της περιοχής μας αναφορικά με την γραμμή που θα κρατήσουν για το νέο ασφαλιστικό σύστημα.Οι επιχειρηματίες αισθάνονται ότι το προσχέδιο τους θίγει άμεσα και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το μέλλον εφόσον προβλέπονται επιβαρύνσεις – φωτιά για τις επιχειρήσεις που έχουν εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ. Εν αντιθέσει με τους μικρούς επιχειρηματίες και τους αυταπασχολούμενους καθώς προβλέπεται μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών και καταβολή μικρότερων εισφορών από ότι σήμερα.

Μαρλαφέκας: «Θα αυξηθούν τα λουκέτα» : Για βαρύ πλήγμα στους επιχειρηματίες, οι οποίοι κρατούνται με νύχια και με δόντια στην αγορά κάνει λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας.

«Το ασφαλιστικό είναι καίριο ζήτημα για όλους. Θα πρέπει να κατανοήσει η κυβέρνηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών δεν έχουν κέρδη, οπότε τα περιθώρια καταβολής επιπλέον ασφαλιστικών εισφορών είναι ανύπαρκτα. Οταν όλοι προσπαθούν να απορροφήσουν τους φόρους και να μην αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους προς όφελος των καταναλωτών είναι ανέφικτο να ανταποκριθούμε σε περαιτέρω επιβάρυνση των εισφορών. Ηδη, υπάρχουν επιχειρήσεις που αδυνατούν να αντποκριθούν και αναγκάζονται να κλείσουν. Εάν περάσουν τα υφεσιακά αυτά μέτρα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εκτιμούμε ότι θα πολλαπλασιαστούν».

skentzosΠ. Σκέντζος: «Αδικο και οξύμωρο» : Για δραματική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πλειοψηφία των επαγγελματιών – αυτών που δηλώνουν εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ Παναγιώτης Σκέντζος. Παράλληλα, προβλέπεται περαιτέρω μείωση για τους μικρούς. «Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους ΜμΕ, οι οποίοι αγωνιούν για τα νέα μέτρα. Εκτιμούμε ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση να λαμβάνεται υπόψιν το εισόδημα για να αυξάνονται ή να μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Είναι άδικο και οξύμωρο», τονίζει από την πλευρά του ο κ. Σκέντζος.

Τα τελευταία δεδομένα τέθηκαν επί τάπητος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. τηγς ΓΣΕΒΕΕ, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκλιθεί Δ.Σ. της Ομοσπονδίας προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη για τις τελευταίες εξελίξεις και τις αποφάσεις.

rorosΓ. Ρώρος: «Να ακουστούν οι προτάσεις μας» : Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών και αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Ρώρος ανέφερε πως την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ για το αφαλιστικό ζήτημα, οπότε και θα ληφθούν οι αποφάσεις για περαιτέρω ενέργειες, ενώ το βράδυ της προσεχούς Τρίτης θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου προκειμένου να αξιολογήσει τα νεώτερα δεδομένα.«Το προσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό χρειάζεται σίγουρα διορθώσεις αναφορικά με τους επαγγελματίες που ανήκουν στην κατηγορία των 20.000 ευρώ. Θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό να γίνει διάλογος και να αποδεχθεί η κυβέρνηση τις προτάσεις μας, όπως παγιοποίηση οφειλών, αύξηση του ποσού στις 50.000 ευρώ για να μπορεί κανείς να βγει στη σύνταξη, συμψηφισμός οφειλών με την σύνταξη. Αυτά τα αιτήματα σε συνδυασμό με την δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας εκτιμούμε ότι θα βοηθήσουν τους ΜμΕ να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να επιβιώσουν», σημειώνει στον «Σ.Ε.» ο κ. Ρώρος.

Για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

Κόντρα Μίχαλου – Κορκίδη

Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων για το νέο Ασφαλιστικό. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ήρθε σε ευθεία ρήξη με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη για την απόφαση του τελευταίου να συμμετάσχει στη συνάντηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο Μέγαρο Μαξίμου την εβδομάδα που πέρασε.

Ο κ. Μίχαλος κατηγόρησε τον κ. Κορκίδη για τη συμφωνία όσων συμμετείχαν στη συνάντηση με την κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ απάντησε ότι είχε να συνομιλήσει επί συγκεκριμένης πρότασης και η απόφαση για αποδοχή των κυβερνητικών προτάσεων έχει να κάνει με την πρόθεση των εργοδοτών να μην μειωθούν οι συντάξεις καθώς αυτό θα ήταν ένα ακόμα υφεσιακό μέτρο.

korkidhsΕΣΕΕ: «Ισοδύναμο για τη μη μείωση των συντάξεων» : «Το ασφαλιστικό είναι ένα ενιαίο σοβαρό εθνικό ζήτημα, αλλά έχουμε δύο διαφορετικά ζητήματα αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές. Άλλο είναι το νέο σχέδιο του ασφαλιστικού, που μετατρέπει τις εισφορές σε φορολογία επί του εισοδήματός μας από 27% έως 34,5%, (20%+6,95%+7,5%) αρχής γενομένης τον Ιανουάριο του 2017, κάτι στο οποίο βεβαίως δεν συμφωνούμε και άλλο είναι η αύξηση κατά 1% στις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό που οι εργοδότες δεχτήκαμε είναι από τον Ιανουάριο του 2016 επιπλέον 1% μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών για τις επικουρικές των εργαζομένων, με την προϋπόθεση να μην μειωθούν και άλλο οι 3 εκ. ήδη μειωμένες 6 φορές κύριες συντάξεις και να μην επιβληθεί ειδικό τέλος 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές των επιχειρήσεων. Αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε είναι μια περιορισμένη σε χρόνο και ποσοστό επιβάρυνση συνολικά 230-250 εκ. που αφορά στο ισχύον ασφαλιστικό σύστημα για να κλείσει η τρύπα των 550 εκ. από το προαπαιτούμενο των 1,8 δις του ασφαλιστικού, ώστε να περάσει η Χώρα την 1η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση των 5 δις του Ιανουαρίου το συντομότερο, προς αποφυγή του οριστικού «game-over» για την οικονομία του τόπου. Η επιπλέον επιβάρυνση που με ευθύνη και συνειδητά δεχθήκαμε όλοι οι εργοδοτικοί κοινωνικοί εταίροι πληροφοριακά αφορούν μισθούς των 600, 1500 και 1800 ευρώ είναι 3, 7 και 9 ευρώ αντίστοιχα» διευκρινίζει ο κ. Κορκίδης.

mixalosΚΕΕ: «Η λύση δεν έρχεται μόνο με επιβαρύνσεις»

«Το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων αλλά αντίθετα πρέπει να συνδυαστεί και με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».Αυτό υποστηρίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος απέστειλε πλαίσιο προτάσεων για την οριστική επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος, που κατήρτισε το Κέντρο Μελετών (ΚΕΜΕ) του ΕΒΕΑ, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, σημειώνοντας ότι «απαιτείται μια νέα αρχή για να ανακτηθεί η αξιοπιστία του συστήματος κυρίως από τους νέους εργαζόμενους».

Στην τελική ανάπτυξη του το σύστημα που προτείνει η ΚΕΕΕ, εξασφαλίζει ποσοστό αναπλήρωσης γύρω στο 70% των τελικών αποδοχών, παρόμοιο με τα ισχύοντα στην ΕΕ. Κρίσιμο σημείο είναι ότι το όποιο σύστημα πρέπει να αντικαταστήσει το σύνολο της σημερινής προστασίας γήρατος, δηλαδή κυρίων συντάξεων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ. Εξίσου σημαντικό σημείο είναι ότι ο κρατικός πυλώνας πρέπει να είναι σημαντικά μικρότερος από σήμερα, προκειμένου να αφήσει χώρο για να αναπτυχθούν οι νέοι πυλώνες. Επίσης σημαντική διαφοροποίηση από άλλες προτάσεις είναι η σύντμηση της μεταβατικής περιόδου προκειμένου να αρχίσει η απόδοση του πλήρους συστήματος ταχύτερα.

Η πρόταση περιλαμβάνει τα εξής:

 1. Προτεραιότητα στη σχέση με την οικονομία. Διατηρείται σταθερή η επιβάρυνση της οικονομίας και προσαρμόζεται η γενναιοδωρία των συντάξεων (αντί για το αντίστροφο, που συνέβαινε έως τώρα).
 2. Συναίνεση μέσω της διεξαγωγής ενός διαλόγου που δεν έχει γίνει ποτέ. Διότι, χωρίς συζήτηση μόνο συντηρητικές και αποσπασματικές προτάσεις μπορούν να περάσουν.

Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, η μελέτη αποτελεί μια πρόταση νέας αρχής, καθώς περιγράφει ένα τελείως νέο σύστημα που θα μπορούσε να αναβαπτίσει την αξιοπιστία του ασφαλιστικού συστήματος και να χτίσει από την αρχή σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ασφαλισμένους του. Για να πετύχει αυτό όμως, πρέπει να ενσωματωθεί οργανικά σε μια αναπτυξιακή πρόταση, δηλαδή, να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα και να επιταχύνει την ανάκαμψη.

Leave A Reply