«Ψαλίδι» στα δημοτικά έσοδα

0

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Προϋπολογισμός του Δήμου Πατρέων για το 2016, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Παναγιώτη Μελά. Ο προϋπολογισμός για τη νέα χρονιά, όπως ανέφερε ο κ. Μελάς κινείται αναγκαστικά στο πλαίσιο, όπου οι προϋπολογισμοί των δήμων ευθυγραμμίζονται με την κλιμακούμενη μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, που προβλέπει άσκηση περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες γενικότερα, με υποχρέωση συγκράτησης αυτών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, αλλά και στη λογική της ανταποδοτικότητας στο σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών των δήμων.

Μείωση κρατικών πόρων
«Ο κρατικός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη συγκυβέρνηση συμπεριλαμβάνει νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό με πρόσθετους αντιλαϊκούς φόρους, χαράτσια, νέες δραστικές περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες που αφορούν την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Προβλέποντας συνολικά έσοδα 7,3 δισ. ευρώ μέτρα από τα οποία τα 4,2 δισ. είναι επιπλέον φόροι με 1,8 δισ. ευρώ από Φ.Π.Α. στην κατανάλωση που είναι και ο πιο άδικος φόρος, 160 εκ. ευρώ φόρους στους αγρότες και 114 εκ. ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Για τις δαπάνες προβλέπεται μείωση 2,6 δισ. ευρώ σε μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία και περίθαλψη.
Ταυτόχρονα, για τους Δήμους προβλέπεται χρηματοδότηση 2,571 δισ.ευρώ συνολικά ενώ έπρεπε να αποδίδονται συνολικά 4,079 δισ.ευρώ. Για πρώτη φορά επιβάλλεται να φορολόγηση των Δήμοι με 26% επί των εσόδων από ακίνητη περιουσία και ταυτόχρονα να επιβάλλεται και Φ.Π.Α. σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου.
Aπώλεια ο φόρος ζύθου
Για το Δήμο Πατρέων το έτος 2015 το ποσό του φόρου ανέρχεται στις 325.000 €. Από τον φόρο ζύθου που δεν αποδίδεται πλέον, το ποσό που χάνει ο δήμος είναι 366.000 €.
Οι πιστώσεις της ΣΑΤΑ έρχονται με καθυστέρηση, μέχρι σήμερα έχουμε λάβει την τελευταία χρηματοδότηση τον Μάιο. Τα χρήματα που έχουμε εισπράξει μέχρι σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μειωμένα κατά 5 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Μελάς, σκιαγραφώντας την σημερινή κατάσταση.
«Ανάσα στις λαϊκές οικογένειες»
Κάνοντας απολογισμό του 2015 ο κ. Μελάς ανέφερε πως η Δημοτική Αρχή επικεντρώθηκε στον άξονα της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών.
«Πήραμε πρωτοβουλίες, διεκδικήσαμε, εξαντλούμε τα περιθώρια που υπήρχαν για να πάρει ανάσες η λαϊκή οικογένεια. Κάνουμε πράξη την προεκλογική μας δέσμευση να είμαστε λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική κεφαλαίου, ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν», ανέφερε.
Ειδικότερα, απαριθμώντας τις πρωτοβουλίες του Δήμου είπε:
• κάναμε κεντρικές παρεμβάσεις με άλλους δήμους πανελλαδικά, σε επίπεδο νομού και περιφέρειας οι οποίες αφορούσαν την διεκδίκηση μέτρων για την αντιπλημμυρική- αντιπυρική προστασία για την μη διάθεση των αποθεματικών και τη μη συμμόρφωση με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Πρέπει να τονίσουμε εδώ, πως αν είχαμε συμμορφωθεί θα είχαμε στερήσει από τον πατραϊκό λαό μια σειρά έργα, όπως η κατασκήνωση στην Πλαζ και τον παιδικό σταθμό στο φρούριο.
• Κάναμε παρέμβαση για τον προσανατολισμό των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (για την καταπολέμηση της φτώχειας) όπου εξασφαλίσαμε η χρηματοδότηση να διαχειριστεί-αξιοποιηθεί αποκλειστικά από τους Δήμους και όχι από ΜΚΟ.
• Επιμείναμε στην διεκδίκηση με αντίστοιχες κοινές πρωτοβουλίες για την χρηματοδότηση των Δήμων και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
• Σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στις καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων, στα 5μηνα της Κοινωφελούς Εργασίας, στους εργαζομένους στις δομές μέσω ΜΚΟ.
Απολογισμός πεπραγμένων
Μέχρι σήμερα:
• Παρεμβήκαμε σε 60 σχολεία με συντήρησή τους για βλάβες, κάνοντας για πρώτη φορά ενδελεχή έλεγχο για προστασία από ηλεκτροπληξίες.
• Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια υλικών για επαρκή αντικεραυνική προστασία σε 30 σχολικά συγκροτήματα.
• Έγιναν εργασίες στην ΠΛΑΖ των 50 στρεμμάτων με υποδομή για μελλοντικές ανάγκες και την λειτουργία το καλοκαίρι παιδικών κατασκηνώσεων που φιλοξένησαν 600 παιδιά.
• Ανακαινίσαμε το κτίριο του βρεφοκομείου στο φρούριο και το λειτουργούμε νέο παιδικό σταθμό.
• Για την συντήρηση των σχολικών κτιρίων προστέθηκαν το 2015 4 εργολαβίες συνολικού ύψους περίπου 650.000 € που δεν μπορούν να γίνουν από τα συνεργεία μας.
• Για το 2016 συνεχίζουμε την πολιτική ανακούφισης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με μείωση των δημοτικών τελών σε νέες κοινωνικές ομάδες όπως μονογονεϊκές, ανέργους, και απαλλαγή γύρω από την Ξερόλακκα και τον βιολογικό καθαρισμό.
• Έχουν εκτελεστεί πλήθος εργασιών για τη διαμόρφωση του Νότιου Πάρκου και στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο.
Τέλος, να αναφερθεί πως «ναι» ψήφισαν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας (Λαϊκή Συσπείρωση), του Χρήστου Πατούχα (Ανυπότακτη Πολιτεία), του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου (Αγωνιζόμενοι Πολίτες), της Βίβιαν Σαμούρη (Όλοι μαζί για την Πάτρα) και του Θεόδωρου Ντρίνια (Δημοτική Κίνηση ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ).
«Όχι» ψήφισαν οι παρατάξεις του Κώστα Χριστόπουλου (Νέα Πόλη) και του Γιάννη Δημαρά (Τώρα για την Πάτρα), «λευκό» ψήφισε η παράταξη του Κώστα Σπαρτινού (ΡΑΠ – Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη), ενώ απόντες από τη συνεδρίαση ήταν ο Νίκος Τζανάκος (Πάτρα Δική μας Πόλη) και ο Νίκος Οικονομόπουλος (Πάτρα Δυνατή).
Στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης
Στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης παραμένουν τα αιτήματα όπως έχει αποφασίσει κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο για:
• Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών Περιφερειών και Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
• Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
• Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους Δήμους με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τ.Δ. και των οφειλόμενων σε αυτή.
• Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων στους ιδιώτες, των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Δήμων και Περιφερειών.
• Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων και της αναλογίας 1:5. Κατάργηση του Ν. 3833/10 και έκδοση πράξεων διορισμού όλων των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ/2009. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παύση του θεσμικού πλαισίου που επιτάσσει τις δημοτικές αρχές να προσφεύγουν αναγκαστικά στα δικαστήρια ενάντια στο δικαίωμα των εργαζόμενων να προασπίζουν μέσα και από αυτούς τους δρόμους το δικαίωμα τους στην δουλειά, τα εργασιακά τους δικαιώματα.
• Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.
• Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.
• Μείωση ανταποδοτικών τελών, φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση για εργατικά, λαϊκά στρώματα, ανέργους, μικρομάγαζα, κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου, απόρροια των στόχων του μεσοπρόθεσμου, που μετατρέπει τους Δήμους σε πολλαπλασιαστές των αντιλαϊκών φορομπηχτικών μηχανισμών και στοχεύσεων κεφαλαίου, Ε.Ε..
Οι στόχοι για το 2016
Για το 2016, ο κ. Μελάς, ανέφερε πως θα κινηθεί ο Δήμος στην ίδια κατεύθυνση με τις ίδιες προτεραιότητες, επισημαίνοντας όμως ότι θα πολλαπλασιαστούν οι δυσκολίες από την ασκούμενη πολιτική και θα μειωθούν οι δυνατότητες για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών. Ειδικότερα, οι προτεραιότητες για το νέο έτος αφορούν στις παρακάτω παρεμβάσεις:
• Την κατασκευή και λειτουργία παιδικού σταθμού στη Μανιακίου.
• Εργασίες για την αποκατάσταση και λειτουργία παιδικής κατασκήνωσης στα Ροϊτικα.
• Πρόσθετες δαπάνες για τα σχολεία με νέα έργα 0,67 εκ. €.
• Για την κατασκευή παιδικών χαρών δαπανούμε 120.000 €.
• Για τη διαμόρφωση πλατειών δαπανούμε 300.000 €.
• Για τη λειτουργία αθλητικών χώρων 150.000 €.
• Σε ζητήματα ασφαλείας των δημοτών για κατεδαφίσεις κτισμάτων δαπανούμε 300.000 €.
• Για το εργοστάσιο τέχνης δαπανούμε 200.000 €.
• Για το Νότιο πάρκο θα δαπανηθούν 200.000 €.
• Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί για τη βελτίωση των οδοστρωμάτων, πεζοδρομίων.
• Συνεχίζουμε και διευρύνουμε τις δράσεις μας ενάντια στη φτώχια, την εξαθλίωση, την ανέχεια και την μιζέρια που αναπαράγει το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα
• Στο σχεδιασμό μας είναι η μετατροπή συγκεκριμένου κτιρίου της πόλης μας σε ξενώνα φιλοξενίας αστέγων ή και υπνωτηρίου.
• Συνεχίζουμε την προσφορά δεκατιανού σε υποσιτιζόμενους μαθητές από το κοινωνικό παντοπωλείο.
• Συνεχίζονται τα συσσίτια κατ’ οίκον και αυξάνονται οι ωφελούμενοι.
• Δημιουργούμε γραφείο στήριξης προσφύγων και μεταναστών.

Leave A Reply