Διχάζουν τα τέλη

0

Ίσως για πρώτη φορά η παρούσα Δημοτική Αρχή με την συγκεκριμένη ιδεολογική αναφορά, βρίσκεται προ μιας άμεσης αντανάκλασης των αποφάσεών της με την οικονομική λειτουργία διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

Αναφερόμαστε στη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η βούληση της Δημοτικής Αρχής να επιβάλλει νέο συντελεστή καθορισμού των δημοτικών τελών (καθαριότητας και φωτισμού, φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και ακίνητης περιουσίας-ΤΑΠ) για τις μεγάλες επαγγελματικές στέγες με τιμή 4­ ανά τ.μ. κατά το νέο έτος.
Την ίδια ώρα, η παράταξη Πελετίδη προχώρησε στη μείωση στα ανταποδοτικά τέλη στις κατοικίες κατά 13% και στις μικρομεσαίες επαγγελματικές στέγες κατά 5,5% σε όλο τον πρώην Δήμο της Πάτρας, μείωση κατά 10% στα τέλη τραπεζοκαθισμάτων (που προκάλεσε την ικανοποίηση του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Ν. Αχαΐας), ενώ έδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο απέναντι σε ευάλωτες ομάδες ψηφίζοντας την πλήρη απαλλαγή τους.
Η απόφαση για τα τέλη των μεγάλων (;;;) επιχειρήσεων συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις επιχειρηματικού κόσμου, δια στόματος του προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα, ο οποίος ζήτησε μάλιστα την αναβολή της συζήτησης και τη συνέχιση της διαβούλευσης.
Είναι βέβαιο ότι πλέον και σε επίπεδο επιβολής τελών ο Δήμος, ασκώντας την περιορισμένη εξουσία που διαθέτει σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, πειραματίζεται στην εφαρμογή των ιδεολογικών του προσεγγίσεων για την επιχειρηματικότητα εν γένει.
Δείγματα φυσικά υπάρχουν από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της δημοτικής αρχής όμως είναι η πρώτη φορά που σε επίπεδο πόλης υπάρχει μια τέτοια γενική εφαρμογή οικονομικών επιβαρύνσεων (Η περίπτωση της οριζόντιας μεγάλης αύξησης τελών στον πρώην Δήμο Ρίου ήταν το πρώτο από αυτά).
Από τη γενική και οριζόντια (σε ότι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα) εφαρμογή αυτής της αντίληψης θεωρούμε ότι δημιουργούνται οι αντιδράσεις. Και να συμφωνήσουμε ότι ένα τμήμα τους βρίσκεται εν αδίκω, οι έχοντες πρέπει να πληρώσουν. Tο υπόλοιπο τμήμα της υποτιθέμενης μεγάλης επιχειρηματικής κοινότητας της πόλης αδικείται, την ώρα μάλιστα που βάλλεται από παντού.
Τα τέλη δεν πρέπει να διχάσουν αλλά με αφετηρία την ανάγκη για εξεύρεση πόρων στο Δήμο με πραγματικά ανταποδοτικά τέλη και ως προς την επιχειρηματική λειτουργία, θα πρέπει με διάλογο να βρεθεί η χρυσή τομή.

Leave A Reply