Για τη φυγή των νέων μας

0

gialeniosTο έχουν επιβεβαιώσει δεκάδες έρευνες στην χώρα μας και στο εξωτερικό. Οι τάσεις φυγής κυρίως νέων επιστημόνων αποτελούν την πιο δυσοίωνη πλευρά της κρίσης στη χώρας μας.
Υπάρχουν ακόμη ελπίδες

Την παραπάνω εικόνα μεταφέρει, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η έκθεση «Connecting with Emigrants: A Global Profile of Diasporas 2015», που δημοσίευσε πρόσφατα ο ΟΟΣΑ. Για αυτήν την έκθεση μίλησε πρόσφατα στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μια σημαντική Πατρινή, που εδώ και αρκετά χρόνια διαπρέπει στο εξωτερικό. Πρόκειται για τη Θεοδώρα Ξενογιάννη senior economist στο Τμήμα Διεθνούς Μετανάστευσης του oργανισμού. Η κα Ξενογιάννη έχοντας ενεργό ρόλο στην κατάρτιση της έκθεσης αναφέρει σχετικά στην εφημερίδα: «Από 19.912 άτομα που έφυγαν από τη χώρα προς χώρες του ΟΟΣΑ το 2010, ο αριθμός εκτοξεύθηκε σε 52.078 άτομα το 2012, για να υποχωρήσει ελαφρώς το 2013 (46.377 άτομα)». Παρά τα σύννεφα των τελευταίων ετών στις διμερείς σχέσεις, η μερίδα του λέοντος των Ελλήνων κατευθύνεται προς τη Γερμανία – 12.256 το 2010, πάνω από 32.088 το 2013».
Η έκθεση δεν δημοσιεύει στοιχεία ανά έτος, όμως, σύμφωνα με την κα Ξενογιάννη, το 2010 και το 2011 παρατηρήθηκε αύξηση στην πρόθεση μετανάστευσης στις απαντήσεις των Ελλήνων -τάση που δεν συνεχίστηκε, ωστόσο, το 2012-2013.
Σύμφωνα με την έκθεση πέρα από την «ποσότητα», η ποιότητα (μόρφωσης) όσων αναχωρούν στις μέρες της κρίσης είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Να θυμίσουμε ότι παρόμοια στοιχεία προκύπτουν και από άλλες έρευνες, με πιο εμπεριστατωμένες αυτές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που πρόσφατα αναδείξαμε από αυτήν τη στήλη.
Το παρήγορο στην έκθεση του ΟΟΣΑ είναι ότι, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση στον δείκτη μετανάστευσης και μόλις στην 24η θέση (από 34 χώρες) στην κατηγορία των ατόμων με υψηλά επίπεδα μόρφωσης. Με άλλα λόγια, δεν επαληθεύεται η ευρέως διαδεδομένη αίσθηση της μαζικής «διαρροής εγκεφάλων».
Ελπιδοφόρο είναι και το μήνυμα που προκύπτει από πρόσφατη έρευνα με τη συμμετοχή 2.222 φοιτητών που φοιτούν σε περισσότερα από 30 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και παρουσιάστηκε στο 26ο ετήσιο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με αυτήν οι οκτώ στους 10 (81 %) Έλληνες φοιτητές έχουν θετική γνώμη για την επιχειρηματικότητα ως προοπτική, αν και είναι επιφυλακτικοί για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρηματιών, με τρεις στους 10 (πάνω από 30%) να δηλώνουν πρόθεση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας και σχεδόν επτά στους 10 να θεωρούν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία ως τους σημαντικότερους πυλώνες του επιχειρείν.
Θ. Ξενογιάννη: Διαπρέπει διεθνώς
Η Θεοδώρα Ξενογιάννη κατάγεται από την Πάτρα. Είναι κόρη του γνωστού οικονομολόγου Γιάννη Ξενογιάννη. Είναι ανώτερη οικονομολόγος στην Διεύθυνση Απασχόλησης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Οργανισμού Οικονομικών Συνεργασιών και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Εργάζεται πάνω σε θέματα τα οποία έχουν σχέση με την παγκόσμια μετανάστευση, τις ικανότητες και την αγορά εργασίας που έχουν ως αποτέλεσμα τους μετανάστες, την μετανάστευση και την ανάπτυξη. Επίσης, διδάσκει ένα μεταπτυχιακό μάθημα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Paris School of Economics). Έχει συμβάλλει από θέσεις ευθύνης του ΟΟΣΑ στις προοπτικές απασχόλησης. Επίσης, έχει εργασθεί ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης Overseas (Overseas Development Institute) του Λονδίνου και στο Κέντρο Έρευνας των Οικονομικών και Στατιστικής στο Παρίσι. Είναι PhD από το London School of Economics, MSc από το University of Warwick και BSc από το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών.
Η έρευνά της εστιάζει σε θέματα της αγοράς εργασίας, της κοινωνικής προστασίας, τη μετανάστευση και την ανάπτυξη, την εκπαίδευση και τις δεξιότητες.

Leave A Reply