Τέλος παραμυθιού…

0

Μεγάλες κινητοποιήσεις χθες στην Πάτρα και σε όλη τη χώρα. Η Γενική απεργία που πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και οι ξεχωριστές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ σε αντίδραση στο νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Δεκέμβριο συγκέντρωσαν πολύ κόσμο.

Μεγάλες είναι και οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούν, έμπειρα περί τις κινητοποιήσεις στελέχη, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή και τη ριζοσπαστικοποίηση των πολιτών.
Για παράδειγμα η χθεσινή πορεία του ΠΑΜΕ στην Πάτρα ίσως συγκαταλέγεται στις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων με σημαντικές συσπειρώσεις, ενδεικτικά στους εκπαιδευτικούς, που ξεπερνούν τα συνηθισμένα.
Από την άλλη η κυβερνητική πλευρά (σε ένα κλίμα ήξεις αφίξεις σε σχέση με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών της στελεχών) προχωρά επιθετικά όχι μόνο στο ασφαλιστικό αλλά και σε όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο.
Ήδη χθες ήμερα των κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό ο αρμόδιος περί αυτό υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε στην ΟΚΕ πλαίσιο αρχών για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και ζήτησε την γνωμοδότησή της μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
Στα προτεινόμενα βασικά σημεία δηλαδή, την ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε έναν ενιαίο φορέα, την ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων, τον ενιαίο υπολογισμό όλων των συντάξεων με βάση τους ίδιους κανόνες και καθιέρωση της εθνικής σύνταξης των 364 ευρώ στην οποία θα προστίθεται το αναλογικό μέρος τη σύνταξης, που θα προσδιοριστεί με βάση τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών, βρίσκονται και οι βάσεις της ριζικής για πολλούς συνταξιούχους μείωσης των εισοδημάτων τους που τους κινητοποιεί και ριζοσπαστικοποιεί ταχύτατα.
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται να επιβληθούν στην ελληνική κοινωνία και μια σειρά από νέες επώδυνες αλλαγές (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, φορολογικά βάρη, εργασιακές ρυθμίσεις, απελευθερώσεις επαγγελμάτων κλπ) που μαζί με όσα υφίσταται θα οδηγήσουν μαθηματικά σε οξύτατες συγκρούσεις.
Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση καλείται να βρει το «μαγικό ραβδάκι».
Πλέον όμως στερείται παραμυθιού, και ταυτόχρονα είναι πολλά τα αυτογκόλ που βάζει έστω και αν παίζει μόνη της «πολιτική μπάλα», ελλείψει ουσιαστικής αντιπολίτευσης…

Leave A Reply