Ασύλητος τάφος με 1.400 ευρήματα

0

Η σπουδαία ανακάλυψη του ασύλητου λακκοειδούς μυκηναϊκού τάφου με τον θησαυρό κτερισμάτων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη των Jack L. Davis και Sharon R. Stocker πλάι στο ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο έχει γίνει παγκόσμιο θέμα. Μάλιστα οι «New York Times» φιλοξενούν την είδηση στο πρωτοσέλιδό τους, ενώ στο εκτενές άρθρο τους φιλοξενούν δηλώσεις της ανασκαφέως Sharon R. Stocker, του διευθυντή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας James C. Wright αλλά και του διευθυντή του Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας του Κέντρου Μελέτης Ανατολικής Κρήτης Τhomas M. Brogan.

«Ήταν μια εξαιρετική στιγμή στην αρχαιολογική μου καριέρα» δήλωσε στην εφημερίδα ο T.M. Brogan αναφερόμενος στον ενθουσιασμό του την ώρα που πρωτοαντίκρισε τον τάφο, ενώ ο Dr. Wright επισήμανε: «Έχουμε να βρούμε ένα τόσο πλούσιο ταφικό μνημείο ενδεχομένως από τη δεκαετία του 1950».

Στα περισσότερα από από 1.400 ευρήματα του τάφου βρίσκονται ενα χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια, κύπελλα από χρυσό, ασήμι και χαλκό, τεμάχια ελεφαντοστού με εγχάρακτες παραστάσεις και πάνω από χίλιες ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους ήταν μεταξύ των πλουσιοπάροχων κτερισμάτων, που συνόδευσαν τον πολεμιστή του 1500 π.Χ. στην τελευταία του κατοικία.

Ο σκελετός του άνδρα βρέθηκε στο δάπεδο του μνημείου μέσα σε ξύλινο φέρετρο, με όπλα αφημένα στην αριστερή του πλευρά και ημιπολύτιμους λίθους (αμέθυστος, αχάτης, χρυσός κ.ά.), σφραγιδόλιθους και προσωπικά αντικείμενα στα δεξιά του. Κοντά στον λαιμό του είχε τοποθετηθεί μία σπάνια και εξαιρετικά διατηρημένη χρυσή αλυσίδα, ενώ στα πόδια του βρέθηκαν ένα ελεφαντοστέινο πλακίδιο με απεικόνιση φτερωτού γρύπα και ένας χάλκινος καθρέπτης με ελεφαντοστέινη λαβή. Τα κτερίσματα, που βρίσκονταν πάνω στο φέρετρο (μία μεγάλη χάλκινη λεκάνη, λωρίδες χαλκού πιθανώς από την πανοπλία του πολεμιστή, διάτρητοι χαυλιόδοντες αγριόχοιρου από το κράνος του και χάλκινες πρόχοι), διασκορπίστηκαν μετά τη διάλυσή του και θρυμματίστηκαν πάνω στον σκελετό, γεγονός που δυσχέρανε την πορεία της ανασκαφής.

Να σημειώσουμε ότι το ανάκτορο του Νέστορος ανακαλύφθηκε το 1939 από τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, οι ανασκαφές του Carl Blegen, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, είχαν έως τώρα επικεντρωθεί κυρίως στην ύστερη φάση του, δηλαδή μετά το 1300 π.Χ. και μέχρι την καταστροφή του από πυρκαγιά, έναν αιώνα αργότερα. Αντίθετα, οι Davis και Stocker εστίασαν την έρευνά τους στην πρώιμη περίοδο του συγκροτήματος και έφεραν στο φως μία από τις τέσσερις πλευρές του μυκηναϊκού τάφου την πρώτη κιόλας μέρα της ανασκαφής, τον περασμένο Μάιο, δίπλα στον μεγάλο συλημένο θολωτό τάφο IV του Εγκλιανού.

Το ανασκαφικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου τoυ Σινσινάτι διεξήχθη από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, υπό την άμεση εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και με τη συμμετοχή 45 επιστημόνων και φοιτητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Εκτός από τον λακκοειδή τάφο, αποκαλύφθηκαν οικοδομικά κατάλοιπα μικρών σπιτιών, ένα μικρό τμήμα από την πρώιμη οχύρωση της ακρόπολης, καθώς και ένας αποθέτης της Μέσης και Υστερης Εποχής του Χαλκού, ελκύει το ενδιαφέρον πρωτίστως των αμερικανικών μέσων ενημέρωση, καθώς η ανασκαφή διενεργήθηκε από την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Πρωτοσέλιδο στους «New York Times»

Οι «New York Times» φιλοξενούν την είδηση στο πρωτοσέλιδό τους, ενώ στο εκτενές άρθρο τους φιλοξενούν δηλώσεις της ανασκαφέως Sharon R. Stocker, του διευθυντή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας James C. Wright αλλά και του διευθυντή του Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας του Κέντρου Μελέτης Ανατολικής Κρήτης Τhomas M. Brogan. «Hταν μια εξαιρετική στιγμή στην αρχαιολογική μου καριέρα» δήλωσε συγκεκριμένα στην εφημερίδα ο T.M. Brogan αναφερόμενος στον ενθουσιασμό του την ώρα που πρωτοαντίκρισε τον τάφο, ενώ ο Dr. Wright επισήμανε: «Έχουμε να βρούμε ένα τόσο πλούσιο ταφικό μνημείο ενδεχομένως από τη δεκαετία του 1950».

Εκτενείς αναφορές στο γεγονός κάνουν επίσης ο βρετανικός «Guardian», οι «L.A. Times», οι οποίοι φιλοξενούν δηλώσεις της Sharon R. Stocken, το ABC News και άλλα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Leave A Reply