Eπιχειρηματικό περιβάλλον

0

gialeniosTο θέμα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των διευκολύνσεων των επιχειρήσεων στη λειτουργία τους έχει τεθεί με πολλούς τρόπους τα τελευταία χρόνια της κρίσης και ως μια από τις βασικές παραμέτρους για να αναζωογονηθούν οι επενδύσεις στη χώρα μας και να αυξηθεί η απασχόληση.

7 τομείς πτωτικοί, 3 στάσιμοι

Mαθαίνουμε όμως ότι στην 60η από την 58η θέση υποχώρησε η Ελλάδα στην κατάταξη 189 χωρών με βάση την ευκολία ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία η έκθεση Doing Business 2016 της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) καταγράφει τις μεταρρυθμίσεις των χωρών που έκαναν ευκολότερη την επιχειρηματική δραστηριότητα από την 1η Ιουνίου 2014 έως την 1η Ιουνίου 2015.

Δέκα τομείς που διαμορφώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον αξιολογούνται στην έκθεση. Η σχετική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη υποχώρησε σε 7 από τους τομείς αυτούς, ενώ στους υπόλοιπους 3 έμεινε αμετάβλητη. Έτσι η χώρα παρουσίασε υποχώρηση στην ευκολία έναρξης μίας επιχείρησης (54η από 50η θέση), στην απόκτηση ηλεκτρικού ρεύματος (47η από 44η), στη λήψη πιστώσεων (79η από 71η), στο ύψος των φόρων (66η από 63η), στην εφαρμογή των συμβάσεων (132η από 131η), στην προστασία των επενδυτών μειοψηφίας (47η από 44η) και στην εκκαθάριση μίας επιχείρησης (54η από 52η). Σε τρεις μόνο τομείς έμεινε σταθερή η θέση της Ελλάδας όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο (27η), στις κατασκευαστικές άδειες (60η θέση) και τη μεταβίβαση και καταγραφή ακίνητης περιουσίας (144η θέση). Είναι σημαντικό ότι η διεθνής κατάταξη της Ελλάδας όσον αφορά τη φορολογία υποχώρησε, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε το φορολογικό βάρος των επιχειρήσεων της. Επίσης απαιτούνται 5 ενέργειες και 13 ημέρες για να αποκτήσει μία επιχείρηση άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, έναντι 4,7 διαδικασιών και 8,3 ημερών κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ με υψηλό εισόδημα. Το κόστος για την απόκτηση της άδειας αντιστοιχεί στο 2,2% του ελληνικού κατά κεφαλήν εισοδήματος έναντι 3,2% στις χώρες υψηλού εισοδήματος του ΟΟΣΑ. Στην Ελλάδα σημειώνει η έκθεση παρατηρείται ένας φαύλος κύκλος αναφορικά με τη μεταβίβαση ακινήτων, καθώς ένας αγοραστής θα πρέπει να ολοκληρώσει 10 διαφορετικές ενέργειες στη χώρα – μία διαδικασία που απαιτεί 20 ημέρες και κοστίζει το 4,9% της αξίας του ακινήτου.

Η εκδίκαση μίας εμπορικής διαφοράς στα δικαστήρια παίρνει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα – περίπου 1.580 ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τις πρωταθλήτριες χώρες; Πρώτη ήταν η Σιγκαπούρη, όπως και πέρυσι. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Νέα Ζηλανδία και ακολουθούν κατά σειρά η Δανία, η Νότιος Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Φινλανδία.

Τι πρέπει να γίνει

Δεν θέλουμε να κομίσουμε «γλαύκα εις Αθήνας» γιατί προτάσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια υπάρχουν, τεκμηριωμένες από πολλούς θεσμικούς φορείς της επιχειρηματικότητας αλλά και από παγκόσμιους φορείς όπως ο ΟΟΣΑ κ.ά. Υπάρχουν μάλιστα εκτενείς αναφορές στο θέμα και στα τρία μνημόνια που έχει υπογράψει η χώρα μας, με τη διαφορά ότι μια σειρά θετικών διατυπώσεων, εύκολων και σχετικά ανέξοδων, σκιάστηκαν και απαξιώθηκαν από τις γενικότερες αντιθέσεις στο δίπολο «μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί».

Σε αυτήν επομένως τη φάση, της απομυθοποίησης πολλών αγκυλώσεων περί την επιχειρηματική δραστηριότητα, αυτό που χρειάζεται είναι να ανασυρθούν από το «ντουλάπι» όλες αυτές οι προτάσεις και να ξεκινήσει ένας ειλικρινής και αποδοτικός διάλογος. Με αρχή στο να υλοποιηθούν όσα δεν απαιτούν μεγάλους προϋπολογισμούς αλλά συνεννόηση και αλλαγή νοοτροπίας.

Σε αυτήν την προσπάθεια μπορούν να συμβάλλουν και οι τοπικοί επιχειρηματικοί φορείς που διαθέτουν και εμπειρία και προτάσεις.

Leave A Reply