Νέος Αναπτυξιακός και επενδύσεις

0

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δρομολογήσει διαδικασίες σχεδιασμού και δημοσίευσης νέου αναπτυξιακού νόμου για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στον τομέα των επενδύσεων.

Για σχεδόν δύο χρόνια η χώρα δεν έχει αναπτυξιακό νόμο με ό,τι αυτό σημαίνει.

Στο διάλογο που εξελίσσεται οι διάφοροι επιχειρηματικοί φορείς καταθέτουν τις απόψεις τους.

Παράλληλα όμως με τον διάλογο έχουμε και την πραγματικότητα, ότι οι επενδυτές που είχαν υποβάλλει επενδύσεις στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους (2601, 3299, 3908) και βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης ή και αποπληρωμής αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα πληρωμής των επιδοτήσεων που τους αναλογούν.

Εκτιμάται ότι οι σημερινές υποχρεώσεις της πολιτείας προς τους παραπάνω επενδυτές είναι της τάξης των 5 δισ. ευρώ. Δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί έργα και οι επενδυτές μένουν απλήρωτοι για πολύ μεγάλο διάστημα και μάλιστα τώρα υπάρχει γενικευμένη στάση πληρωμής και είναι αβέβαιο αν θα πληρωθούν κάποτε!

Το πρόβλημα επιτείνεται με τα επίσημα κυκλοφορούντα σενάρια συμψηφισμού των επιδοτήσεων με οφειλές των επιχειρηματιών ή και άλλες μορφές διευθέτησης. Βεβαίως αυτό αντίκειται στους αναπτυξιακούς νόμους αλλά και στις αποφάσεις ένταξης των επιχειρήσεων και αν συμβεί θα υπάρχει πεδίο δόξας λαμπρό για τους δικηγόρους.

Με το τεράστιο αυτό πρόβλημα ανοιχτό είναι απορίας άξιο πως γίνεται συζήτηση για νέο αναπτυξιακό νόμο.

Υπονοεί η πολιτεία ότι οι επενδυτές του νέου νόμου θα πληρωθούν με κανονικές διαδικασίες τη στιγμή που οι παλιοί επενδυτές θα περιμένουν στην ουρά;

Αν θα βρεθεί η πολιτεία πάλι μπροστά στην απροθυμία επενδυτικού ενδιαφέροντος, έστω και υπό καλύτερες τραπεζικές προϋποθέσεις μετά την πιθανή εντός του 2015 επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών μας ιδρυμάτων, ας μην ψάχνει αλλού τις αιτίες.

Η αγορά, που εμείς παρακολουθούμε από κοντά αναφέρει μια βασική αιτία με ωμό τρόπο:

«Ποιος είναι τρελός να επενδύσει κάτω από τέτοιες συνθήκες αναξιοπιστίας;».

Leave A Reply