Αφιέρωμα στους μονομάχους της Ρωμαϊκής Πάτρας

0

Με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτισμικής Κληρονομιάς, με θέμα «Βία και Ανεκτικότητα», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας διοργανώνει αφιέρωμα στους μονομάχους της αρχαίας Πάτρας. Πρόκειται για μια πολύπλευρη προσέγγιση του βίαιου αυτού θεάματος από ιστορική, πολιτισμική, κοινωνικοπολιτική και ανθρωπολογική πλευρά. Εξετάζονται οι χώροι διεξαγωγής μονομαχιών, η κοινωνική υπόσταση συμμετεχόντων και διοργανωτών, σχετικές λατρείες, οι απαρχές του θεάματος κ.α. Δίνεται έμφαση στον άνθρωπο-μονομάχο, σε αντιπαραβολή με τον ηρωικό και το αθλητικό ιδεώδες. Επιπλέον των εκθεμάτων του Μουσείου Πατρών, βγαίνει για πρώτη φορά από τις αποθήκες ένα σύνολο επιτύμβιων στηλών που μάς βοηθούν να εστιάσουμε στην προσωπογραφία των μονομάχων και μέσα από τα επιγράμματα. Στρέφουμε τη ματιά σε διάφορα σημεία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, παρακολουθώντας τη μετατροπή θεάτρων σε αρένες, καθώς και πτυχές θρησκείας και τέχνης που δείχνουν πόσο διαδεδομένο και δημοφιλές ήταν το συγκεκριμένο θέαμα.

Η εκδήλωση, το Σάββατο 26-9-2015, ώρα 11.00 π.μ., περιλαμβάνει παρουσίαση στο αμφιθέατρο του Μουσείου με παράλληλη προβολή power point, που θα πλαισιωθεί από σχολιασμό των συναφών, καθώς και των έκτακτων εκθεμάτων επί τόπου.

Την παρουσίαση θα αναλάβουν πέντε φοιτητές που έκαναν πρακτική άσκηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών το φετινό καλοκαίρι. Το σύνολο των επιτύμβιων στηλών θα παραμείνει ως έκθεμα του μήνα.

Leave A Reply