Στις κάλπες το Πανεπιστήμιο Πατρών για τις πρυτανικές εκλογές

0

Σε προεκλογικούς ρυθμούς βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Πατρών μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να ακυρώσει τις πρυτανικές εκλογές.

Το γεγονός δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Οι επαΐοντες ήταν υποψιασμένοι εδώ και καιρό, πριν το Καλοκαίρι και ανέμεναν «καθαρογραφές» και επίσημες ανακοινώσεις.

Ήδη, η πρύτανις του Πανεπιστημίου καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου παρέδωσε την θέση της στον αναπληρωτή πρύτανη καθηγητή Νίκο Καραμάνο, ο οποίος θα εκτελεί χρέη πρύτανη μέχρις ότου να επαναληφθούν οι εκλογές.

Η απόφαση του 3ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακυρώνει τις πρυτανικές εκλογές που είχαν γίνει στο Πανεπιστήμιο Πατρών στις 18 Ιουνίου 2014 κάνοντας δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο καθηγητής και ενδιαφερόμενος για την θέση του πρύτανη, Βασίλης Αναστασόπουλος, έγινε γνωστή την προηγούμενη Παρασκευή.

Η προσφυγή είχε κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον περασμένο Σεπτέμβριο και συζητήθηκε στις 28 Μαΐου του 2015. Αφορούσε την απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών με την οποία είχαν προκριθεί δύο υποψηφιότητες για την φάση της εκλογικής διαδικασίας, της Βενετσάνας Κυριαζοπούλου και του Κώστα Ραβάνη, ενώ είχε μείνει εκτός αυτή του καθ. Βασίλη Αναστασόπουλου, ο οποίος προσέφυγε στο ΣτΕ διότι η υποψηφιότητά του δεν είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο του Ιδρύματος.

Η επίσημη ενημέρωση της Πανεπιστημιακής κοινότητας αρχικά έγινε μέσω email από την Πρύτανι κα Κυριαζοπούλου που (υπογράφοντας ως Καθηγήτρια) έγραφε σχετικά:

«Σας ενημερώνω ότι, δημοσιεύτηκε η με αριθμό 3238/3.9.2015 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σχετικά με την αίτηση του κ. Βασιλείου Αναστασόπουλου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών περί ακυρώσεως αποφάσεων του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών για την κατάληψη της θέσης του Πρύτανη, η οποία έγινε δεκτή από το ΣτΕ και αναμένεται το επίσημο υπογεγραμμένο έγγραφο.

Η Πρυτανεία σέβεται απόλυτα το δικαίωμα των συναδέλφων μας να προσβάλουν τις αποφάσεις θεσμικών οργάνων, καθώς και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας. Επομένως οδηγούμεθα σε νέες εκλογές για ανάδειξη Πρύτανι/η.

Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, από σήμερα μέχρι τις εκλογές, καθήκοντα Πρυτάνεως εκτελεί ο Καθηγητής κ. Ν. Καραμάνος. Σας διαβεβαιώνω ότι, η Πρυτανεία συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς το έργο της μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Το Πανεπιστήμιο οφείλει σύντομα να επανέλθει σε κανονικότητα ώστε να ξεπεραστούν τάχιστα προβλήματα που αφορούν σε χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου και εκλογές μονομελών και συλλογικών οργάνων».

Η ενημέρωση της κας Πρυτάνεως έγινε χωρίς να έχει αποσταλεί ακόμη ολόκληρη η απόφαση η οποία από χθες έχει κοινοποιηθεί πλέον σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Το πολυσέλιδο κείμενο της απόφασης καταλήγει επί της ουσίας ως ακολούθως (μπορείτε να δείτε ολόκληρο το κείμενο πατώντας εδώ):

Επειδή, ο αιτών θεωρήθηκε από δέκα (10) μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος (ΣΙ) ήτοι από τα 2/3 του κατά νόμο συνόλου των 15 μελών του ότι πληρούσε τα νόμιμα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα προς εκλογή (8 μέλη τον θεώρησαν ως κατάλληλο και τον επέλεξαν μεταξύ των τριών επικρατεστέρων και 2 μέλη (X. Πλατσούκας, Κ. Πολυχρονόπουλος), αν και δεν τον επέλεξαν μεταξύ των επικρατεστέρων, τον θεώρησαν ως έχοντα τα νόμιμα προσόντα προς εκλογή).

Δέχεται την αίτηση. Ακυρώνει, κατά το σκεπτικό, α) την υπ’ αρ πρωτ. 9985/11-7-2014 απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών, με την οποία διορίσθηκε πρύτανης του ως άνω Πανεπιστημίου η Βενετσάνα Κυριαζοπούλου (φ. 444/24-7-2014, τ. ΥΟΔΔ) και β) την υπ’ αρ. πρωτ. Φ.120 61/34/132261/Β2/21-8-2014 πράξη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων περί διαπιστώσεως του διορισμού της ανωτέρω.Αναπέμπει την υπόθεση στο Πανεπιστήμιο Πατρών, για να ενεργήσει τα νόμιμα

Xθες συνεδρίασε επί της αποφάσεως και η Σύγκληττος του Πανεπιστημίου Πατρών η οποία με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, στην υπ’ αριθ. 67/10.9.2015 συνεδρίασή της, διαπίστωσε ομόφωνα τα ακόλουθα:

Α) Έλαβε γνώση της υπ’ αριθ. 3238/2015 αποφάσεως του ΣτΕ, σχετικά με την ακύρωση αποφάσεων του Συμβουλίου Ιδρύματος για την εκλογή Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών και την αναπομπή της υποθέσεως στο Πανεπιστήμιο Πατρών για να ενεργήσει τα νόμιμα,

Β) Την, κατόπιν της ως άνω αποφάσεως του ΣτΕ, εκτέλεση των καθηκόντων Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών από τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως, Καθηγητή κ. Νικόλαο Καραμάνο, καθώς και την άσκηση των καθηκόντων τους από τους Αναπληρωτές Πρυτάνεως, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και την υπ’ αριθ. 12828 (ΦΕΚ 2543/2014 Β’) Απόφαση, μέχρι την ολοκλήρωση της επανάληψης της ακυρωθείσας από το ΣτΕ εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη Πρυτάνεως και στηρίζει το έργο τους για την ομαλή και εύρυθμη συνέχιση της λειτουργίας του Ιδρύματος κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο,

Κατόπιν των ανωτέρω, η Σύγκλητος εισηγείται στο Συμβούλιο του Ιδρύματος να προχωρήσει στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας επανάληψης της εκλογής για την ανάδειξη Πρυτάνεως του Ιδρύματος.

Το πρυτανικό συμβούλιο που εξελέγει από τις προηγούμενες εκλογές
Το πρυτανικό συμβούλιο που εξελέγει από τις προηγούμενες εκλογές

Δηλώσεις στον «Σ.E.» των B. Aναστασόπουλου και K. Pαβάνη, μετά την απόφαση του ΣτE

Ο «Σ.Ε.» απευθύνθηκε για την ολοκληρωμένη εικόνα της σοβαρής αυτής εξέλιξης, στον άμεσα ενδιαφερόμενο καθ. Βασίλειο Αναστασόπουλο αλλά και στον συνυποψήφιο στις τελευταίες εκλογές της κας Κυριαζοπούλου καθ. Κώστα Ραβάνη (έχασε την πρυτανική εκλογή για 5 ψήφους). Μας δήλωσαν σχετικά:

Bασίλης Αναστασόπουλος

anastasopoulos basileiosΤις μέρες αυτές ολοκληρώθηκε για το Πανεπιστήμιο Πατρών η διοικητική περιπέτεια η οποία προέκυψε από τη βιασύνη όσων προσπάθησαν να εφαρμόσουν με το δικό τους «τρόπο» το Νόμο για τα Πανεπιστήμια. Το πανίσχυρο Συμβούλιο Ιδρύματος δεν βοήθησε στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου ενώ η ηλεκτρονική ψηφοφορία απαξιώθηκε από τον τρόπο που εφαρμόστηκε.

Το Συμβούλιο Ιδρύματος στο Πανεπιστήμιο Πατρών δεν παρουσίασε έργο. Καμία προσπάθεια εξεύρεσης δωρητών, καμία ενέργεια διεθνοποίησης του Ιδρύματος. Είχε επίσης να επιλέξει τους τρεις καλύτερους εκ των υποψηφίων πρυτάνεων. Όπως είναι γνωστό, με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι καθηγητές πανεπιστημίου δεν είναι ικανοί να επιλέξουν τους καλύτερους ανάμεσα σε μια πληθώρα συναδέλφων τους αλλά θα πρέπει κάποιοι πιο «ειδικοί» να «ξεσκαρτάρουν» το υλικό. Στη διαδικασία των πρυτανικών εκλογών το καλοκαίρι του 2014, το Συμβούλιο Ιδρύματος έκρινε ότι και οι 4 καθηγητές που υπέβαλαν υποψηφιότητες είχαν τα ουσιαστικά προσόντα για να είναι πρυτάνεις. Παρανόμησε όμως (ΣτΕ 3238/3.9.2015) αφού επέτρεψε μόνο σε δύο από αυτούς να είναι υποψήφιοι.

Σε ένα πολύ λεπτό και σημαντικής ακαδημαϊκής βαρύτητας έργο όπως αυτό της εκλογής Πρύτανη, το Συμβούλιο Ιδρύματος τα θαλάσσωσε. Επιπρόσθετα, ξεπέρασε το ρόλο του ζητώντας δηλώσεις νομιμοφροσύνης από τους υποψηφίους. Για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι γνωστό ότι τα κριτήρια επιλογής δεν ήταν ακαδημαϊκά, αφού εξάλλου δεν έγινε η προβλεπόμενη από το νόμο αξιολογική κατάταξη των υποψηφίων.

Ταυτόχρονα, η ηλεκτρονική ψηφοφορία εφαρμόστηκε με περισσή ιδεοληψία, ως κάτι μοντέρνο, επιβεβλημένο και αποτελεσματικό. Αποτελεί όμως κοινή πεποίθηση στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ότι είναι διαβλητή αφού το αποτέλεσμά της δεν είναι ελέγξιμο, η ψήφος δεν αποσυνδέεται από το πρόσωπο που την ασκεί, ενώ η άσκηση της από οποιοδήποτε σημείο δεν διασφαλίζει το ανεπηρέαστο αυτού που ψηφίζει. Σε ένα χώρο με ιεραρχική δομή και ποικίλες εξαρτήσεις πρέπει να διασφαλίζονται τα παραπάνω. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε για την σύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, τον παραγωγικό τομέα και τον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χώρο. Δεν χρειάζεται καχυποψία. Μπορούμε να διοικηθούμε μόνοι μας, απλά και αποτελεσματικά.

Κώστας Ραβάνης

rabanis kostas«Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας με βάση την οποία οι πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Πατρών πρέπει να επαναληφθούν είναι απολύτως σεβαστή και αποκαθιστά κατά κάποιον τρόπο την αυτονόητη αρχή με βάση την οποία, οι προτάσεις οι οποίες εκτίθενται σε εκλογικές διαδικασίες πρέπει να «νικούν» ή να «ηττώνται» εντός και όχι εκτός αγωνιστικού χώρου.

Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης σε όλες τις όψεις του δημόσιου βίου στη χώρα μας, το Πανεπιστήμιο πρέπει να βρει τη δύναμη να αποδείξει ότι είναι θεσμός που συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων και στη γενικότερη πρόοδο. Ότι και αν γίνει, το Πανεπιστήμιο Πατρών πρέπει να βγει από τις νέες πρυτανικές εκλογές ενωμένο και ισχυρό στο διεθνές περιβάλλον τόσο στην έρευνα όσο και στην εκπαίδευση».

Leave A Reply