Aφιέρωμα στους εκφραστές του μεγαλείου της λαϊκής μουσικής Β. Τσιτσάνη και Γ. Ζαμπέτα

0

Το Διεθνές φεστιβάλ Πάτρας φιλοξενεί το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στις 9.30 το βράδυ στο Ρωμαϊκό Ωδείο, τη συναυλία αφιέρωμα στις δύο κορυφαίες μορφές της ελληνικής λαϊκής μουσικής.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννιέται στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915 και η ενασχόλησή του με τη μουσική έμελε να αλλάξει την ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού για πάντα.

Με διαφορά 10 χρόνων γεννιέται στην Αθήνα, στις 25 Ιανουαρίου του 1925, με καταγωγή από την Κύθνο, ο μεγάλος βάρδος του λαϊκού τραγουδιού και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιώργος Ζαμπέτας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 και 90 χρόνων αντίστοιχα από τη γέννηση τους, πραγματοποιεί το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στις 9.30 το βράδυ στο Ρωμαϊκό Ωδείο, συναυλία αφιέρωμα στις δύο κορυφαίες μορφές της ελληνικής λαϊκής μουσικής.

Πρόκειται για μια συναυλία αφιέρωμα σε δύο γνήσιους λαϊκού δημιουργούς, η οποία περιλαμβάνει μουσικό και αφηγηματικό μέρος.

Ο Γιάννης Μπέζος, πλαισιώνεται από 7μελή ορχήστρα, την διεύθυνση της οποίας έχει ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος.

Μέσα από την συναυλία έρχεται στο προσκήνιο η ζωή και το έργο δύο γνήσιων λαϊκών δημιουργών μέσα στο χρόνο. Γιατί οι μεγάλοι δημιουργοί δεν είναι αναλώσιμοι, και όσο κυλάει ο χρόνος είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητοι.

Ο Πολιτισμός και η κοινωνία τους έχουν ανάγκη για να μπορούμε να διατηρούμε την ελπίδα μας. Την ζεστασιά των ονείρων μας.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης ήταν από τους πολυγραφότερους και καινοτόμους συνθέτες, με πλούσια φαντασία με αποτέλεσμα επί των ημερών του να αλλάξει ο ορίζοντας της ελληνικής μουσικής.

Ο Γιώργος Ζαμπέτας, συνεργάστηκε με τους κορυφαίους συνθέτες της μεταπολεμικής Ελλάδας. Τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο καθώς και με στιχουργούς, όπως η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Πυθαγόρας, ο ποιητής Δημήτρης Χριστοδούλου ενώ έγραψε περισσότερα από 250 τραγούδια.

«Γιώργος Ζαμπέτας-μπουζούκι αγάπη μου!»

H μεγάλη μουσική παράσταση-αφιέρωμα «Γιώργος Ζαμπέτας-μπουζούκι αγάπη μου!», που πραγματοποιήθηκε με πρωτοφανή επιτυχία τον προηγούμενο Απρίλιο στο κατάμεστο από κόσμο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, επιστρέφει εμπλουτισμένη, την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου (ώρα 21.00) και στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

Ο Φίλιπππος Νικολάου θα έχει και πάλι τον κεντρικό ερμηνευτικό ρόλο, με ανανεωμένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τις χρυσές επιτυχίες του Γιώργου Ζαμπέτα, αλλά και τραγούδια-σταθμούς από την προσωπική δισκογραφία του δημοφιλούς τραγουδιστή, όπως «Στο άδειο μου πακέτο», «Όταν», «Μια καρδιά για σένα», «Φθινοπωρινά φύλλα» κ.ά.

Μέσα από ένα πρόγραμμα 2.5 ωρών, η 60μελής Συμφωνική Λαϊκή Ορχήστρα «Εν Χορδώ» της ομώνυμης Σχολής Εκμάθησης Παραδοσιακών Οργάνων, που διευθύνει ο αναγνωρισμένος μαέστρος και μουσικοσυνθέτης Θοδωρής Γεωργόπουλος, αναδεικνύει το έργο και τη ζωή του Γ. Ζαμπέτα, με τη συνδρομή χορευτικών ενοτήτων και οπτικού υλικού.

Το πρώτο μέρος της παράστασης, θα καλύψουν ερμηνευτικά οι καταξιωμένοι Πατρινοί τραγουδιστές, Γιώργος Παράμερος, Διονυσία Καρόκη, Δημήτρης Δημόπουλος και Ανδριάνα Τσαγκάρη.

Μαζί με την 60μελή Ορχήστρα «Εν Χορδώ», θα συμμετάσχουν επίσης:

  • Ο Χορευτικός Σύλλογος Καλλιθέας, με επικεφαλής τους χοροδιδασκάλους Βασιλική Σιβρίκα και Νίκο Κοτσόκολο, που θα υποστηρίξει χορευτικά τα τραγούδια.
  • Η Παιδική Βυζαντινή Χορωδία της Ανδριάνας Τσαγκάρη, που θα συνοδεύσει ορχήστρα και τραγουδιστές, σε χαρακτηριστικά τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα.

Leave A Reply