ΕΣΠΑ και πολιτικές εξελίξεις

0

katisΟι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 2009 μέχρι και σήμερα, έχουν υποβάλει προτάσεις σε διάφορες δράσεις στο ΕΣΠΑ.

Από τη μέχρι τώρα πορεία έχουν συμβεί τα παρακάτω δυσμενή για πολλές απ αυτές τις επιχειρήσεις.

Επιχειρήσεις που υπέβαλαν προτάσεις το 2009

Οι επιχειρήσεις αυτές υπέβαλλαν προτάσεις πριν την κρίση και είχαν κάνει προβλέψεις σχετικά αισιόδοξες κυρίως για τον προσωπικό που θα απασχολούσαν και το όποιο ήταν δεσμευτικό επί ποινή.

Με την κρίση και στην αρχή του 2010 πολλές από τις επιχειρήσεις εγκατέλειψαν τα προγράμματα και γι’ αυτό είχαμε μικρό βαθμό υλοποίησης των δράσεων αυτών.

Όσες όμως τα υλοποίησαν και με δεδομένη την παράταση της κρίσης και την κάθετη πτώση της ζήτησης όχι μόνο δεν κατάφεραν να πιάσουν το στόχο της απασχόλησης αλλά αρκετές μείωσαν και το υπάρχον προσωπικό.

Σήμερα και μετά τον έλεγχό τους, δύο χρόνια μετά την υλοποίηση των έργων, φτάνουν στις επιχειρήσεις σημαντικού μεγέθους πρόστιμα γιατί δεν έχουν πετύχει το στόχο του προσωπικού λες και την κρίση τη δημιούργησαν οι ίδιες και όχι η πολιτεία που παραβλέποντας τις δικές της ευθύνες στέκεται μόνο στην ευθύνη των επιχειρήσεων και επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα.

Έτσι σήμερα επιχειρήσεις που εκείνη την περίοδο υλοποίησαν επενδύσεις μέχρι 150.000 € καλούνται να επιστρέψουν ποσά σαφώς πάνω από 15.000 €.

Οι επιχειρήσεις αυτές τιμωρούνται άδικα κατά την άποψή μας αφού η πολιτεία δεν θέλει να αναγνωρίσει τη δική της συμβολή στο πρόβλημα και με τα πρόστιμα οδηγεί στη δημιουργία μιας ακόμη ομάδας ασυνεπών επιχειρήσεων και κάποιες από αυτές στην έξοδο από την αγορά χωρίς η ευθύνη να τις βαρύνει.

Θεωρούμε ότι μια ελαστικοποίηση των κριτηρίων θα έλυνε το πρόβλημα αλλά αυτό, παρά τις παρεμβάσεις των επιχειρηματικών φορέων, δεν έχει επιτευχθεί.

 

Επιχειρήσεις που υπέβαλαν προτάσεις το 2013

Οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης των επενδύσεων τους και με τα σημερινά δεδομένα πρέπει μέχρι το τέλος του 2015 να έχουν ολοκληρώσει τα έργα τους (επενδύσεις από 30-300.000 €).

Τους τελευταίους 18 μήνες και λόγω της πολιτικής αλλά και οικονομικής αστάθειας οι επιχειρήσεις είχαν μειώσει το ρυθμό υλοποίησης αλλά παράλληλα πολλές από αυτές έχουν λάβει μέρος της επιδότησης είτε με τη μορφή προκαταβολών ή με την ολοκλήρωση μέρους του έργου τους.

Και ενώ ήταν στην τελική ευθεία για την δύσκολή, λόγω συγκυρίας, ολοκλήρωση των έργων μετά τις εκλογές του Γενάρη και αργότερα με το κλείσιμο των τραπεζών οι επιχειρήσεις έχουν βρεθεί σε μεγάλη δυσκολία οι ίδιες αλλά και οι προμηθευτές τους.

Η δυσκολία έγινε μεγαλύτερη με την άρνηση της ΕΕ να δώσει στην Ελλάδα παράταση πέραν του Δεκέμβρη στο ΕΣΠΑ συνολικά.

Παράλληλα και όλα τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί λόγω της δέσμευσης των χρημάτων από την πολιτεία. Και μόλις προχθές δόθηκε η πρώτη δόση για να πληρωθούν έργα μέχρι τον Ιούλιο, «έσκασαν» οι εκλογές που πλέον για ένα μεγάλο διάστημα δεν θα υπάρχει αρμόδιος υπουργός για να κινήσει τις όποιες διαδικασίες.

Με δεδομένα τα παραπάνω είναι προφανές ότι οι φορείς εκπροσώπησης των επιχειρήσεων θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την παραπέρα παράταση ολοκλήρωσης των έργων, αν δεν θέλουμε να κλάψουμε μια ακόμη γένια υπερχρεωμένων ή κατεστραμμένων επιχειρήσεων χωρίς την ευθύνη των επιχειρηματιών αλλά γιατί τόλμησαν να επενδύσουν στη χώρα τους.

* Το παραπάνω κείμενο είναι του κ. Aθανάσιου Kατή, Συμβούλου Eπιχειρήσεων.

Leave A Reply