Νέο σκηνικό στην Αχαΐα

0

gialeniosΝέο πολιτικό σκηνικό προβλέπεται να διαμορφωθεί με τις εκλογές που προκηρύχθηκαν επισήμως πλέον για τις 20 Σεπτεμβρίου.

ΣYPIZA: Σοβαρές αλλαγές αναμένονται στο πολιτικό προσωπικό που θα εκπροσωπεί στη Βουλή τον ΣΥΡΙΖΑ (43,07 % στις προηγούμενες εκλογές-3 έδρες). Οι σχετικές διεργασίες αναμένεται να επιταχυνθούν αμέσως μετά την Πανελλήνια Συνδιάσκεψη που αρχίζει αύριο στην Αθήνα. Θυμίζουμε ότι οι εκλογές αυτές θα πραγματοποιηθούν με λίστα. Μόνη σίγουρη σε εκλόγιμη στη λίστα αυτή τη στιγμή είναι η νυν βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου. Η Μαρία Κανελλοπούλου ήδη δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια. Ο πρώτος σε ψήφους Βασίλης Χατζηλάμπρου είναι σε στάδιο διαβουλεύσεων πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ψηφοδέλτιο θα καταρτιστεί στο πνεύμα του προηγουμένου τον Ιανουάριο, με όσους από τους τότε υποψηφίους παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ, με ενεργή τη συνεργασία με τους Οικολόγους και απίθανη (κατά ώρας) την ένταξη και μάλιστα σε εκλόγιμες θέσεις μη ενεργών κομματικά προσώπων.

ΝEA ΔHMOKPATIA: Στη Νέα Δημοκρατία (20,59%) φιλοδοξούν σε δεύτερη έδρα. Θυμίζουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές εξελέγει ο πρωτοεμφανιζόμενος Α. Κατσανιώτης, εκλογή που πυροδότησε σημαντικές εσωτερικές διαμάχες από άλλους υποψηφίους. Αξιοπρόσεχτη ήταν η εκλογική επίδοση στις προηγούμενες εκλογές του Άγγελου Τσιγκρή, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Η ανάληψη της προεδρίας του κόμματος από τον Ε. Μεϊμαράκη αλλά και η εικόνα πανστρατιάς που θα επιχειρηθεί να δοθεί από το κόμμα στις εκλογές δημιουργούν νέα δεδομένα, όμως όπως και χθες δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης «θα ήταν αντιδεοντολογικό και αντιδημοκρατικό να παρέμβει ένα πρόσωπο στη βούληση των ψηφοφόρων κάθε νομού, άρα οι λίστες θα καταρτιστούν με βάση τους σταυρούς που είχαν συγκεντρώσει οι βουλευτές στις προηγούμενες εκλογές».

ΠAΣOK-KIΔHΣO: Μεγάλη κινητοποίηση ενδιαφερομένων έχουμε στο τοπικό ΠΑΣΟΚ κυρίως λόγω της διαφαινόμενης -όχι χωρίς και τοπικές αντιδράσεις- συνεργασίας με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου. Θυμίζουμε ότι στην Αχαΐα το ΚΙΔΗΣΟ ήταν τρίτο κόμμα με 5,87 % με το ΠΑΣΟΚ να παίρνει 3,89 % και όλοι να μένουν χωρίς εκπροσώπηση στη Βουλή. Ήδη ζωηρό είναι το ενδιαφέρον πρωτίστως του Κ. Σπηλιόπουλου, αλλά και του Αθ. Παπαδόπουλου. Μάχιμη και στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται δηλώνει η Δήμητρα Μπάστα (είχε πρωτεύσει με το ΚΙΔΗΣΟ αποσπώντας τους περισσότερους πασοκογενείς ψήφους στην Αχαΐα) αλλά παρών δηλώνουν και άλλα στελέχη με «περγαμηνές» παλαιότερα. Φυσικά τα πράγματα θα είναι εκλογικά (και μόνο) πιο απλά αν υπάρχει τελικά κεντρική συνεργασία και είναι υποψήφιος στην Αχαΐα ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΠOTAMI: Στο «Ποτάμι» (5,33%) η κινητικότητα και οι επιδόσεις του νυν Βουλευτή Ιάσωνα Φωτήλα δεν επιτρέπουν εκπλήξεις στην εκλόγιμη σειρά της λίστας, με τον δεύτερο στη σειρά δάσκαλο Ηλία Γκοτσόπουλο, που είχε συγκεντρώσει αξιοπρόσεχτο ποσοστό, να ξαναείναι ενεργός στη ίδια σειρά.

ΛAΪKH ENOTHTA: Θολό είναι μέχρι αυτή τη στιγμή τι θα γίνει στη «Λαϊκή Ενότητα» του Π. Λαφαζάνη. Αρχικά σε επίπεδο υποψηφίων με τρέχουσα βουλευτική ιδιότητα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θα υπάρχει συνεργασία με την ΚΟΕ, οπότε αυτονόητη θεωρείται η υποψηφιότητα με εκλόγιμη προοπτική του Βασίλη Χατζηλάμπρου. Να σημειώσουμε ότι στις δυνάμεις της «Λαϊκής Ενότητας» στην περιοχή θα προσμετρηθούν και οι όχι ευκαταφρόνητες ψήφοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (0,71%) αλλά και κατά πάσα πιθανότητα ψήφοι του ΕΠΑΝ του Δ. Καζάκη.

KKE: Στο ΚΚΕ (5,51 %) τα πράγματα φαίνονται ξεκάθαρα με αδιαφιλονίκητη την θέση του Νίκου Καραθανασόπουλου, που όλο το προηγούμενο διάστημα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη σε πανελλαδικό επίπεδο κοινοβουλευτική παρουσία, με το κόμμα να του εμπιστεύεται την κεντρική του εκπροσώπηση σε μείζονος σημασίας συζητήσεις, ιδίως σε οικονομικά θέματα.

ANEΛ: Στους Ανεξάρτητους Έλληνες (5,85%) το ζητούμενο είναι κυρίως η είσοδος του κόμματος στη Βουλή και βεβαίως το ποσοστό αυτό που θα μπορέσει να οδηγήσει σε έδρα στην Αχαΐα η οποία αυτοδίκαια όπως όλα δείχνουν θα πάει στον Νίκο Νικολόπουλο που είχε κεντρική παρουσία και δράση όλη αυτήν την περίοδο.

XPYΣH AYΓH: Στη Χρυσή Αυγή (4,82%) όλα δείχνουν ότι το σενάριο των προηγούμενων εκλογών θα επαναληφθεί με τον νυν βουλευτή Μιχάλη Αρβανίτη να επανεκλέγεται.

Leave A Reply