«Έφυγε» ο Τάκης Γκίκας

0

Σε ηλικία 65 ετών, «έφυγε» χθες από τη ζωή μετά από σύντομη δίμηνη μάχη με τον καρκίνο ο οδοντίατρος και ενεργός πολίτης Τάκης Γκίκας.

Επι συνεχείς τετραετίες ο Τάκης Γκίκας διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πατρέων (επί Δημαρχιών Ανδρέα Καράβολα και Γιάννη Δημαρά). Υπήρξε μάλιστα ιδρυτικό στέλεχος της Δημοτικής Κίνησης «Τώρα για την Πάτρα», που με επικεφαλής τον Γιάννη Δημαρά κέρδισε τις Δημοτικές Εκλογές του 2010.

Είχε διατελέσει αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ασχολείτο επί χρόνια με το συνδικαλιστικό χώρο των οδοντιάτρων.

Από τα φοιτητικά του χρόνια, την περίοδο της Χούντας, εντάχθηκε στην κεντροαριστερά και ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974. Αποχώρησε το 1984 διαφωνώντας με την κυβερνητική του πολιτική. Τα τελευταία χρόνια είχε εκδηλώσει την υποστήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιστήμονας κύρους ήταν πάντα κοντά στους μη έχοντες βοηθώντας όσους είχαν ανάγκη, ενώ ήταν παρών και ενεργός στις μεγαλές κοινωνικές προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών για την Πάτρα, πόλη της οποίας ήταν γέννημα-θρέμμα.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 31/07 στις 11:30 π.μ. στον I.N. Aγίου Aνδρέα Πατρών.

Δεκάδες είναι οι ανακοινώσεις φορέων και προσωπικοτήτων για την απώλεια του Τάκη Γκίκα. Ακολουθούν ορισμένες εξ αυτών:

Δήλωση Απ. Κατσιφάρα

Η απώλεια του Τάκη Γκίκα, εκλεκτού μέλους της πόλης μας, εξαιρετικού επιστήμονα και ακούραστου αγωνιστή, μας γέμισε όλους θλίψη. Ο Τάκη Γκίκας υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση με ήθος και ανιδιοτέλεια. Μέσα από τη παράλληλη πορεία μας στην αυτοδιοίκηση, αλλά και μέσα από κοινούς πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, είχα την τύχη να γνωρίσω το ακέραιο του χαρακτήρα του, την αγωνιστικότητά του και την προσφορά του στο Δήμο και την κοινωνία της Πάτρας. Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό στον προοδευτικό χώρο, αλλά θα παραμένουν πάντα φωτεινό παράδειγμα για εμάς οι αρχές του και οι αξίες του. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στους οικείους του.

Δήλωση Κ. Πελετίδη

Έφυγε από κοντά μας ο Τάκης Γκίκας επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος, αλλά και συνδικαλιστής στο χώρο των οδοντιάτρων. Άνθρωπος ακέραιος που έδωσε σκληρή άλλά άνιση μάχη μέχρι το τέλος. Θαρραλέος και γενναίος όπως πάντα. Θα τον θυμόμαστε πάντα σαν φίλο, δημοτικό σύμβουλο που παρά τις διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις μπορούσαμε να συνομιλούμε και ταυτόχρονα από κοινού να δρούμε σε πολλά ζητήματα που αφορούσαν τον λαό της πόλης μας. Αγαπητέ φίλε Τάκη καλό ταξίδι! Σε αποχαιρετούμε σήμερα, αλλά θα σε θυμόμαστε πάντα, όπως ακριβώς ήσουν. Δυναμικός, ακέραιος, γεμάτος ζωντάνια, με αγάπη για τη ζωή και τους ανθρώπους!

Δήλωση Γ. Δημαρά

Ο Τάκης Γκίκας, ήταν για μένα πολλά περισσότερα από έναν φίλο. Ήταν αδελφός. Ήταν συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης, πηγή έμπνευσης και κινητήριος δύναμη, πάντα με κριτικό λόγο, αλλά και με ειλικρινές ενδιαφέρον. Πάντα με επιχειρήματα αλλά και με πάθος εφήβου. Πάντα με ιδέες αλλά και με προτεινόμενες λύσεις. Ήταν εκεί στα εύκολα, αλλά και στα δύσκολα. Ο Τάκης ήταν ο άνθρωπος που με παρακίνησε να δημιουργήσω την παράταξη «Τώρα για την Πάτρα», ήταν ο εμπνευστής της και η «ψυχή» της. Χωρίς αυτόν, την πίστη και την επιμονή του, ίσως να μην είχε γίνει η μεγάλη έκπληξη των εκλογών του 2010. Ίσως να μην είχαμε καν ξεκινήσει το ταξίδι. Ο Τάκης είχε ήταν αυτός που κρατούσε τον χάρτη και αυτός που έδειχνε με ορμή και ενθουσιασμό τη διαδρομή. Στην πορεία ήταν η κριτική φωνή που αφύπνιζε, που έθετε προβληματισμούς και προκαλούσε πάντα ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τον τρόπο που ένας ευφυής άνθρωπος πάντα μπορεί να προκαλεί και να κινητοποιεί. Ο Τάκης, δεν αγαπούσε τις καρέκλες για αυτό και δεν τις κυνηγούσε. Του παρασχέθηκαν, αλλά δεν επέλεξε δημόσιες θέσεις, προτιμώντας το ιατρείο του. Η ανεξαρτησία του λόγου του ήταν για αυτόν πολύ πιο σημαντική. Αγαπούσε την Αυτοδιοίκηση, την οποία και υπηρέτησε με πίστη αλλά χωρίς προσκολλήσεις και εμμονές. Την αγαπούσε επειδή την θεωρούσε σημαντικό μοχλό προσφοράς στον άνθρωπο, ιδίως στον πάσχοντα, στον οποίο είχε πάντα στραμμένη την προσοχή του, έχοντας εγγράψει σημαντική προσφορά τόσο σαν δημοτικός σύμβουλος, όσο και ως γιατρός και ως άνθρωπος. Σεμνά και αθόρυβα. Ο Τάκης Γκίκας γέννημα-θρέμμα των Προσφυγικών, δεν έχασε ποτέ τον νήμα που τον συνέδεε με τα λαϊκά στρώματα και τους ανθρώπους του μόχθου για τους οποίους έτρεφε ένα βαθύ σεβασμό και μια μόνιμη έγνοια. Γνώριζε καλά τη λέξη βοήθεια και την παρείχε πάντα σε όποιον την είχε ανάγκη από όποια θέση και αν βρισκόταν. Η απώλεια του Τάκη, είναι απώλεια ενός ζεστού και ουσιαστικού ανθρώπου, ενός άξιου υπηρέτη της Αυτοδιοίκησης, ενός εμπνευσμένου ενεργού πολίτη, ενός σημαντικού αυτοδημιούργητου γιατρού. Για μένα η απώλεια αυτή είναι πολλά παραπάνω. Είναι η απώλεια ενός δικού μου ανθρώπου, με την έννοια του αδελφού που δεν σου έτυχε, αλλά τον επέλεξες για να μοιραστείς μαζί του ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής. Καλό σου ταξίδι Τάκη.

Δήλωση ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

Σήμερα η πόλη μας αποχαιρέτισε τον Τάκη Γκίκα, έναν αγωνιστή της τοπικής αυτοδιοίκησης και του προοδευτικού χώρου, που πρόσφερε πολλά στην Πάτρα μέσα από τη δράση του στους κοινωνικούς αγώνες αλλά και τη θητεία του στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Τάκης Γκίκας υπήρξε επίσης ένας ικανός επιστήμονας και δυναμικός συνδικαλιστής στο χώρο των οδοντιάτρων. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Δήλωση Ρ.Α.Π. «ΠΑΤΡΑ, Ανθρώπινη Πόλη»

Έφυγε από κοντά μας σήμερα, ο Τάκης Γκίκας, ένας αγωνιστής που προσέφερε πολλά στην Πάτρα με την δράση του μέσα από το δημοτικό συμβούλιο και τα κοινωνικά κινήματα. Ο Τάκης Γκίκας υπήρξε ένας ακούραστος εργάτης της αυτοδιοίκησης στην πόλη μας. Με συνεχή παρουσία στα δημοτικά πράγματα της Πάτρας και με πολύχρονη παρουσία στο δημοτικό της συμβούλιο υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση με ήθος και ανιδιοτέλεια. Επίσης υπήρξε ένα γιατρός της προσφοράς και δραστήριος συνδικαλιστής του οδοντιατρικού συλλόγου της πόλης μας. H Ρ.Α.Π. «ΠΑΤΡΑ, Ανθρώπινη Πόλη» εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Δήλωση «Ανυπότακτης Πολιτείας»

Έφυγε σήμερα από κοντά μας ό Τάκης Γκίκας. Επί σειρά ετών Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος. Ο Τάκης, σε ολόκληρη την κοινωνική και πολιτική του ζωή, υπήρξε άνθρωπος ήπιων τόνων, συγκροτημένος, συνθετικός, ενωτικός, ευγενής, με σταθερή προσήλωση στις ανθρώπινες αξίες και κύριο μέλημα του την συμπαράσταση στους αδύνατους και δοκιμαζόμενους, στην διάρκεια της παρούσας κρίσης, αλλά και πολύ πριν από αυτήν. Ακόμα και σε στιγμές έντονων πολιτικών διαφωνιών, ο ίδιος δεν επέτρεπε ο διάλογος να υπερβαίνει τα όρια της κοσμιότητας. Και ήταν αυτός, που με χιούμορ εξομάλυνε το κλίμα πριν αυτό εκτραχυνθεί. Έδωσε την σύντομη μάχη του με αξιοπρέπεια και θάρρος, επιβεβαιώνοντας μέχρι το τέλος τις δικές του αρχές. Εκφράζουμε στην οικογένεια του την αμέριστη συμπαράσταση μας και τα θερμότατα συλλυπητήρια μας.

Leave A Reply