Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση…

0

Η αντίστροφη μέτρηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς έχει ήδη ξεκινήσει. Λίγα μόλις 24ωρα απομένουν μέχρι την Κυριακή, οπότε θα κριθεί η τύχη της χώρας μας στην Ευρώπη.

Στη νέα Σύνοδο Κορυφής των «28» θα αποφασιστεί η οριστική λύση ή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Οι θεσμοί αναμένουν στα χέρια τους τις τελικές προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιμένει ότι στόχος της είναι οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε συμφωνία με τους εταίρους, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη.
Μετά το «NAI» του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε έναν έντιμο συμβιβασμό, και ύστερα απ’ την κατάθεση απ΄ την ελληνική πλευρά του αιτήματος για νέο πρόγραμμα μέσω του ESM οι διαδικασίες για ένα νέο μνημόνιο ξεκίνησαν. Ήδη έχουν κατατεθεί τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα στους Θεσμούς. (Αναλυτικά μπορείτε να τα δείτε εδώ).
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει τις προτάσεις, οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής μας ζητούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά χωρίς να ληφθούν άλλα μνημονιακά μέτρα λιτότητας.

ΣΕΒ: «Η Ελλάδα στην Ευρώπη»
Την αναγκαιότητα παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους οι Σύνδεσμοι Βιομηχανίας όλης της χώρας, ανάμεσά τους και της Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Η δήλωση έγινε με αφορμή το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, αλλά οι βιομήχανοι δίνουν το στίγμα τους και εκφράζουν την αγωνία τους ενόψει και των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν την προσεχή Κυριακή στην Σύνοδο Κορυφής.
«Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι παρακολουθούμε έντρομοι τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της πατρίδας μας. Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη της Διεθνούς Κοινότητας και να βρεθεί απομονωμένη. Όλοι εμείς, οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών της χώρας, ενώνουμε τις φωνές μας, προσπαθώντας να αποτρέψουμε την επαπειλούμενη καταστροφή. Ανησυχούμε ακούγοντας δηλώσεις που, δήθεν, εγγυώνται τη σταθερότητα της οικονομίας και των καταθέσεων», αναφέρουν.
Τάσσονται υπέρ της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ, διαφορετικά όπως αναφέρουν η χώρα μας κινδυνεύει με καταστροφική απομόνωση, που θα φέρει φτώχεια, εξαθλίωση και χάος.

ΣΕΒΙΠΑ: Μονόδρομος η Eυρωζώνη
Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας εκφράζει την ανησυχία του για τις σοβαρές εξελίξεις που συντελούνται στην οικονομία και ενώνει τη φωνή του με όλες τις δυνάμεις της υγιούς επιχειρηματικότητας, της παραγωγής και της εργασίας.
«Ο Σύνδεσμος συναισθανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών για την πατρίδα, λέει «ΝΑΙ» στην παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, η οποία αποτελεί το μοναδικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε ως κοινωνία να βρούμε πάλι τον δρόμο της ανασυγκρότησης, της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της επανεκκίνησης της οικονομίας, με μοχλό τις επιχειρήσεις.
Ο Σ.Ε.ΒΙ.ΠΑ. λέει «ΝΑΙ» στην διατήρηση της ευρωπαϊκής πορείας της πατρίδας μας. Ο Σ.Ε.ΒΙ.ΠΑ. θεωρεί μονόδρομο την παραμονή της χώρας μας στον πυρήνα της Ευρωζώνης», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

ΟΕΒΕΣΝΑ: «Όχι σε νέα μέτρα λιτότητας»
Στον απόηχο του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής και του ΟΧΙ που είπε ο ελληνικός λαός και ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων, η ΟΕΒΕΣΝΑ διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι «ο λαός δεν έδωσε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για να υπογράψει μια συμφωνία που θα αποβεί εις βάρος του με νέα μνημονικά μέτρα και λιτότητα».
«Συνεχίζουμε να λέμε ΟΧΙ στους εκβιασμούς των δανειστών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, ΟΧΙ όμως και σε νέα μεταλλαγμένα αντιλαϊκά & μνημονιακά μέτρα λιτότητας που θα μας δώσουν τη χαριστική βολή. Η επόμενη μέρα για εμάς δεν φέρνει κάτι διαφορετικό αφού και πάλι θα είμαστε στις επάλξεις προκειμένου να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση στη κυβέρνηση ώστε να βρει και πάλι τη ρότα της και να διαπραγματευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα και εποικοδομητικά για το καλό της χώρας μας. Βέβαια ελπίζουμε σε μια γρήγορη συμφωνία ώστε να σταματήσει η οικονομική ασφυξία που επιβλήθηκε από την αδιαλλαξία των δανειστών και οδήγησε κλείσιμο των τραπεζών και να αποκατασταθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα η ομαλή λειτουργία τους. Η τραπεζική αργία έχει ασφυκτικά αρνητικά αποτελέσματα για όλο το λαό και ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις, αφού η σχέση τραπεζών με τις επιχειρήσεις είναι αμφίδρομη μιας κι από την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων εξαρτάται και η ρευστότητα στην αγορά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒΕΣΝΑ.
Εκφράζουν την ελπίδα τους ότι «οι διαπραγματεύσεις να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα τόσο για εμάς τους μικρομεσαίους επαγγελματίες όσο και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Πιστεύουμε ότι οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέλαβαν σωστά το μήνυμα του ΟΧΙ του ελληνικού λαού το οποίο οδήγησε και στη συμπαράταξη, σύμπνοια και τελικά πολιτική συμφωνία της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων του χώρας που με αυτή την κοινή συμφωνία ξεκινάει πάλι η κυβέρνηση τις διαπραγματεύσεις. Θεωρούμε ότι μετά κι απ’ αυτή την εξέλιξη οι επιλογές των εταίρων μας είναι μονόδρομος πρέπει να αλλάξουν στάση απέναντι στη χώρα, να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού, ήρθε η ώρα να σταθούν αλληλέγγυοι και να μας αντιμετωπίσουν πλέον ως ισότιμο μέλος όπως εξάλλου προβλέπεται από τον ιδρυτικό και καταστατικό χάρτη της Ευρώπης», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ: «Όχι σε υφεσιακές πολιτικές»
Στον απόηχο του δημοψηφίσματος και ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών δίνει το στίγμα του, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και καλώντας τους πάντες να το σεβαστούν.
«Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού έστειλε ποικίλα μηνύματα ένθεν και ένθεν. Οφείλουν όλοι να το αναγνώσουν με περίσκεψη. Το δημοψήφισμα έγινε σε ένα πρωτοφανές κλίμα για την χώρα που το επέτειναν οι αποπροσανατολιστικές, διχαστικές απόψεις και οι κλειστές τράπεζες. Ο εμπορικός κόσμος αντέδρασε στα νέα δεδομένα με νηφαλιότητα, ηρεμία και υπομονή. Απ’ αυτή που περίσσεψε τα 6 χρόνια σκληρής μνημονιακής πολιτικής από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Απάντησε με ΟΧΙ σε νέα μέτρα περικοπών και λιτότητας που μόνο ύφεση, ανεργία και λουκέτα θα φέρουν. Έστειλε το δικό του διπλό μήνυμα ότι, θέλει πιο σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να βάλει τέλος στις υφεσιακές πολιτικές που έχουν στεγνώσει την αγορά χωρίς αποτέλεσμα. Κανείς δεν πίστευε ότι το δημοψήφισμα από μόνο του παραγάγει αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τις ευχές των ελλήνων στη δύσκολη διαπραγμάτευση. Ο Ε.Ε.Σ.Π. πιστεύει ότι η οποιαδήποτε συμφωνία αφενός δεν πρέπει να εμπεριέχει υφεσιακά μέτρα, αφετέρου να χαρακτηρίζεται από 3 παράγοντες:
• Αναπτυξιακή πολιτική με αναδιοργάνωση της παραγωγικής βάσης.
• Στήριξη των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.
• Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με κούρεμα του ώστε να καταστεί βιώσιμο».

Leave A Reply