Πώς θα ψηφίσουμε στο δημοψήφισμα της Κυριακής

0

Στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου, θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στης Κυριακής.

Σύμφωνα με την απόφαση, στους δικαιούχους αποζημίωσης θα καταβληθεί ημερήσια αποζημίωση ως εξής:
α. Στους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών, καταβάλλεται ποσό ενενήντα ευρώ (90,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης
β. Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό εβδομήντα πέντε ευρώ (75,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης
γ. Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών, ποσό πενήντα ευρώ (50,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης.
Επίσης, θα μπορέσουν να ψηφίσουν και οι περίπου και οι γεννηθέντες το 1997.
Στις εκλογικές διαδικασίες, οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους (ακόμη κι αν έχει λήξει με την προϋπόθεση να είναι ελληνικό).
Οι κάλπες θα είναι ανοικτές από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, ενώ ο συνολικός αριθμός του εκλογικού σώματος είναι 9.855.029 εκ των οποίων 4.772.029 άνδρες και 5.082.965 γυναίκες.
Για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα, πρέπει αν ψηφίσει το 40%, δηλαδή περίπου 4 εκ. ψηφοφόροι.
Οι ετεροδημότες (αφορά όσους είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι και 30 Απριλίου 2015) θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και όχι στα ειδικά εκλογικά τμήματα.
Όσον αφορά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ένστολων, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, καθώς και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό απ’ αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν, μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Επισημαίνεται ότι δεν μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν ως ετεροδημότες, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο που υπηρετούν βάσει των ειδικών εκλογικών καταλόγων.

Ανοιχτά τα γραφεία ταυτοτήτων
Ανοιχτά θα είναι τα γραφεία ταυτοτήτων, ενόψει του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως ανακοίνωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Συγκεκριμένα, τα Γραφεία Ταυτοτήτων των Αστυνομικών Υπηρεσιών, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, ως ακολούθως:
• Σάββατο, 4 Ιουλίου 2015, κατά τις ώρες 08.00 έως 18.00
• Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Επιστροφή πινακίδων και διπλωμάτων
Στο μεταξύ, επιστρέφονται οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Από την παραπάνω απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:
• Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
• Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης
• Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη
• Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων
• Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.
Τέλος, όπως έγινε γνωστό οι αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από Δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά, ενώ η καταβολή του προβλεπόμενου διοικητικού χρηματικού προστίμου, θα πραγματοποιηθεί εντός δεκαημέρου, μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας.

Leave A Reply