Ποιότητα ζωής, ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα

0

«Όπως γνωρίζετε, το 2012, ολοκληρώθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πάτρας. Το σχέδιο αυτό, άφησε εκτός σχεδίου πόλεως, τμήματα τα οποία είναι αναγκαίο να πολεοδομηθούν, αλλά πρέπει να προηγηθεί, τόσο η πολιτική βούληση, όσο και συγκεκριμένη μελέτη.
Στην περίπτωση του τμήματος, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το νέο λιμάνι, το Γ.Π.Σ., το οποίο σήμερα παραμένει ένα τεράστιο ανεκμετάλλευτο τμήμα για την πόλη και την ανάπτυξή της, θεωρεί αναγκαία τη μελέτη, προκειμένου εκτός των άλλων, να ανασάνουν οι ευρισκόμενες πίσω από αυτό το τμήμα περιοχές της Νότιας Πάτρας, όπως των Ζαρουχλεϊκων, της Κρύας Ιτεών, της Νεάπολης κλπ.

Πρόκειται για ένα τμήμα τεράστιο, 750 στρεμμάτων. Αρκεί να επισημάνουμε, πως το τμήμα αυτό, είναι 1,5 φορά μεγαλύτερο, από το «ιστορικό» κέντρο της Πάτρας (Καρόλου, Παπαφλέσσα, Υψηλάντου, Όθωνος Αμαλίας) το οποίο είναι 500 στρέμματα.
Πολεοδόμηση του συγκεκριμένου τμήματος, σημαίνει πως δημιουργούνται δρόμοι, πλατείες, κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, οι οποίοι στο σύνολό τους, προσεγγίζουν τα 300 στρέμματα περίπου, από τα 750.

Είναι αυτονόητο, αλλά το επισημαίνουμε μιας και υπήρξε προεκλογικά ένα από τα κορυφαία ζητήματα τα οποία αναδείξαμε σαν παράταξη και θεωρούμε, πως οφείλει η Δημοτική Αρχή, να ασχοληθεί άμεσα και κατά προτεραιότητα.
Είναι φανερό, πως η λύση για τα περισσότερα από τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα οι παραπάνω περιοχές, βρίσκεται στη θαρραλέα πολεοδόμηση, στην οποία οφείλει να προχωρήσει άμεσα η Δημοτική σας Αρχή(… )

Το ερώτημα είναι, γιατί ο Δήμος δεν αντιδρά.
Τι περιμένει;
Την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης, να λυπηθεί σε λίγα χρόνια, την πόλη και τους κατοίκους της;
Η δικαιολογία πως δεν έχουμε τα χρήματα, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για πλήρη αδράνεια, γιατί αν δεν κινηθεί ο Δήμος, υπάρχει κίνδυνος, όλοι οι μεγαλοϊδιοκτήτες, να προσπαθήσουν τα επόμενα χρόνια και να δημιουργήσουν τετελεσμένα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν τελεσίδικα, οι παραπάνω περιοχές.
Τα οφέλη για την πόλη, για την περιοχή και τους κατοίκους της:
• Ο Δήμος δεν θα πληρώσει χρήματα για τις απαλλοτριώσεις.
• Η περιοχή θα αποκτήσει πρόσβαση προς την παραλιακή ζώνη.
• Γειτονιές θα ανασάνουν και θα αποκτήσουν ελεύθερους
χώρους.
• Θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης.
• Το περιβάλλον θα γίνει ελκυστικό για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
• Θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις απασχόλησης
και θέσεων εργασίας στην περιοχή.
• Μια τεράστια σε έκταση περιοχή, επιτέλους θα συνδεθεί με τον υπόλοιπο πολεοδομικό ιστό της πόλης και θα πάψει να λειτουργεί, σαν ένα αδιαπέραστο φράγμα, το οποίο μπλοκάρει ακόμα και την καθημερινή λειτουργία της πόλης στο σύνολό της.

Προτάσεις
1. Να πραγματοποιηθεί, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει άμεσα εκφρασμένη πολιτική βούληση, για υλοποίηση της κατεύθυνσης την οποία δίνει το Γ.Π.Σ., για πολεοδόμηση της περιοχής, των 750 στρ.
2. Να εγγραφεί, ένα συμβολικό ποσό, στον προϋπολογισμό του Δήμου και να αποτυπωθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα.
Να πραγματοποιηθεί, ανοικτή συνάντηση, με τους φορείς της πόλης και ιδιαίτερα με το Τεχνικό Επιμελητήριο, την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε να υπάρξει συντονισμός, για συνολική χρηματοδότηση της προσπάθειας.

 

* Το παραπάνω κείμενο είναι ανοιχτή επιστολή που απέστειλε στον Δήμαρχο Πατρών κ. Κ. Πελετίδη ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα η δική μας πόλη» Νίκος Τζανάκος και καταθέτει τις απόψεις του σχετικά με ένα σοβαρό κατά την άποψή του θέμα, το οποίο αναφέρεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) και συνδέεται τόσο με την ποιότητα ζωής των κατοίκων όσο και με την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.

Leave A Reply