Απώλειες 13,5 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ

0

Τα έσοδα του ΙΚΑ στην διάρκεια της κρίσης (2009 – 2014) και ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων των Μνημονίων (αύξηση ανεργίας, μείωση μισθών, λουκέτα, αύξηση εισφοροδιαφυγής) έχουν μειωθεί, σωρευτικά κατά 13,583 δισ. ευρώ.

Η εντυπωσιακή αυτή αποκάλυψη έγινε, στο 23ο Τακτικό Συνέδριο Εργαζομένων ΙΚΑ που πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ στο «Πόρτο Ρίο» και ολοκλήρωσε την Παρασκευή τις εργασίες του.

Στο μεταξύ σημαντική «ανάσα» στα ασφαλιστικά ταμεία έχει δώσει το ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει εξόφληση οφειλών μέχρι και 100 δόσεις, καθώς μέχρι σήμερα έχουν ρυθμιστεί πάνω από 4,5 δισ. ευρώ, ενώ έχουν ενταχθεί συνολικά συνολικά 125.000 οφειλέτες και έχουν εισπραχθεί 215 εκατ. ευρώ.

Στην επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, παρέστησαν και μίλησαν ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γεώργιος Ρωμανιάς και ο νέος διοικητής του ΙΚΑ, Γιάννης Θεωνάς, ενώ νωρίτερα είχαν απευθύνει χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας.

Ο αν. Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την ομιλία του απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΙΚΑ όλης της χώρας αναφέρθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης και στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως δεν θα δεχθούν νέες μειώσεις συντάξεων, κατάργηση των ΕΚΑΣ και νέα φορολογικά βάρη αλλά και «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας.

«Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη μάχη να αποκρούσει τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των εταίρων, που στην πράξη έχουν λειτουργήσει ως αδίστακτοι και αμείλικτοι δανειστές, ώστε να πετύχουμε μια συμφωνία που να μην ακυρώνει βασικές πλευρές των προγραμματικών μας δεσμεύσεων απέναντι στον ελληνικό λαό. Απαιτήσεις για νέες μειώσεις συντάξεων, καταργήσεις των ΕΚΑΣ και νέες φορομπηκτικές πολιτικές και για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δεν περνάνε», διεμήνυσε ο κ. Στρατούλης.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους ο κ. Στρατούλης για το μείζον θέμα της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων ανέφερε πως το φθινόπωρο θα ξεκινήσει διαβούλευση με τους επιστημονικούς φορείς και τα συνδικάτα, για να επεξεργαστούν τις προτάσεις τους, τονίζοντας όμως πως σε κάθε περίπτωση δεν θα θιγούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα και οι συντάξεις.

Ξεκαθάρισε πως οι συντάξεις είναι εγγυμένες και θα καταβάλλονται κανονικά, καθώς αυτή τη στιγμή τα ασφαλιστικά ταμεία είναι εντός των οικονομικών στόχων τους.

Για τα οικονομικά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων ο κ. Στρατούλης μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου στους εργαζομένους του ΙΚΑ όλης της χώρας, σημείωσε ότι «τον Μάιο του 2015 το ΙΚΑ είχε εισπράξει επιπλέον 105 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση. Ο στόχος μας κάθε μήνα είναι να εισπράττει το ΙΚΑ από τη ρύθμιση οφειλών 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην έχουμε πρόβλημα με τα έσοδα του ΙΚΑ» και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως όλους τους εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν στο καθήκον τους κάτω από δύσκολες συνθήκες για είσπραξη εξόδων.

Ο διοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Θεωνάς σε δηλώσεις του ανέφερε πως «η ρύθμιση που ψηφίστηκε και με τη συμβολή της διοίκησης του ΙΚΑ έχει δώσει πολύ θετικά αποτελέσματα και για τους ίδιος τους οφειλέτες, και για ασφαλιστικά ταμεία αλλά και για το δημόσιο ταμείο. 125.000 οφειλέτες χρησιμοποίησαν αυτήν την ευκαιρία, οι οφειλές που έχουν ρυθμιστεί ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ και ήδη έχουν εισπραχθεί 215 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των ρυθμίσεων».

Ο κ. Θεωνάς προανήγγειλε την βούλησή του να ενισχυθεί το ΙΚΑ με τεχνολογικό εξοπλισμό προκειμένου να μπορεί να διεκπαιρεώσει πιο γρήγορα την επεξεργασία των στοιχείων και να εγκρίνει τα αιτήματα για απονομή συντάξεων χωρίς την πολύμηνη καθυστέρηση που γίνεται σήμερα. «Έχουμε στόχο να πούμε ότι ο ασφαλισμένος θα υποβάλλει αίτηση σήμερα και την επομένη να ενημερώνεται από το κατάστημα του ΙΚΑ για να πάει στην τράπεζα και να πάρει τη σύνταξή του. Αυτό θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε με όλες μας τις δυνάμεις», υπογράμμισε.

Αναφορές έγιναν και στο επίμαχο θέμα της απόφασης του ΣτΕ για τις μειώσεις των συντάξεων. «Η κυβέρνησή μας έχει διακηρύξει και το πράττει ότι σεβαστούμε τις όποιες δικαστικές αποφάσεις», δήλωσε σχετικά ο κ. Στρατούλης.

«Η καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις, που το άθροισμά τους – κύρια και επικουρική – ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ θα γίνει σταδιακά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς.

Όπως είπε η απόφαση θα ισχύσει από τις 9 Ιουνίου, ωστόσο, η καταβολή των αυξήσεων θα γίνει σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Δήλωσε επίσης ότι μέσα στον Ιούλιο θα καλέσει τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το πώς και πότε θα γίνει η καταβολή των αυξήσεων, που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ. Ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων διευκρίνισε ότι το συνολικό κόστος από τις αυξήσεις των συντάξεων αναμένεται να φτάσει το μισό δισ. ευρώ και ότι η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Διευκρίνισε, τέλος, πως αν και η προσφυγή έγινε από συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα η απόφαση θα ισχύσει και για του δημοσίου τομέα.

 Διεκδικήσεις από τους εργαζομένους

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος προλογίζοντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης περιέγραψε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ και το βαρύ φορτίο που σηκώνουν στις πλάτες τους οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα, ενώ εξέφρασε την αγωνία του για την επιδείνωση της κατάστασης.

«Δυστυχώς, απ’ ότι φαίνεται αυτά τα προβλήματα στους εργαζομένους και στους συναλασσόμενους με το ΙΚΑ θα επιβαρυνθούν το επόμενο χρονικό διάστημα με τη συμφωνία που έρχεται με τους θεσμούς», τόνισε και ζήτησε από το Υπουργείο να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας τους προς όφελος των συναλλασσομένων,

«Εάν δεν εφαρμοστούν νέες τεχνολογίες, εάν δεν εκσυγχρονιστεί το ΙΚΑ δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα τη συναλλαγή μας με το κοινό και η βέλτιστη εξυπηρέτησή τους, Εμείς πιστεύουμε ότι η δημόσια κοινωνική ασφάλιση δεν διαπραγμεύεται. Το ΙΚΑ έχει δυνατότητα να μην έχει έλλειμμα 1 δισ. ευρώ το χρόνο, αρκεί να λειτουργεί σύγχρονα, αποδοτικά και αποτελεσματικά για την κοινωνία, για τους πολίτες και για το ίδιο το σύστημα».

Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές λέγοντας χαρακτηριστικά «η ανησυχία μας είναι μεγάλη γιατί το ασφαλιστικό παραμένει πρώτο ζήτημα σε κάθε συζήτηση. Με τη νέα συμφωνία θα κληθούμε οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να υποστούμε τις συνέπειες, παρά το γεγονός ότι είμαστε φτωχοποιημένοι τα τελευταία 5 χρόνια».

 Tα στοιχεία για το IKA

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο:

  • Τα έσοδα του ΙΚΑ στην διάρκεια της κρίσης (2009 – 2014): Από 14,219 δισ. ευρώ το ’09, στα 13,132 δισ. ευρώ το ’10, στα 11,027 δισ. ευρώ το ’11, στα 9,786 δισ. ευρώ το ’12, στα 9.192 δισ. ευρώ το ’13 ενώ το ’14 ήταν 9,348 δισ. ευρώ.
  • Οι υπηρετούντες υπάλληλοι μειώθηκαν, λόγω συνταξιοδοτήσεων, κατά 4.500 από το 2009 έως το 2015 ενώ ο όγκος των εργασιών του ΙΚΑ, στο ίδιο διάστημα, αυξήθηκε ύστερα και από τις ενοποιήσεις Ταμείων και του ΟΠΑΔ.

* Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από το συνέδριο:

DSC01231

DSC01229

DSC01232

Leave A Reply