Έχει δρόμο… η Πατρών-Πύργου

0

Να ξεκαθαρίσει το πεδίο ζητούσαμε από αυτήν τη θέση σε προηγούμενο σημείωμά μας σχετικά με το έργο κατασκευής του τμήματος Πατρών-Πύργου-Τσακώνα της Ολυμπίας οδού μετά και την ακύρωση της δημοπρασίας της 31ης Μαρτίου από το αρμόδιο υπουργείο.
Τονίζαμε μάλιστα ότι αν αποδειχθούν με στοιχεία δυνατότητες σεβαστού περιορισμού του συνολικού κόστους του έργου, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα κατασκευής του και ταυτόχρονα βελτιώσεις του, όπως αυτές που απαιτούνται από κατοίκους και φορείς που ζητούν αλλαγές στη νότια χάραξή του, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από όλους μια μικρή καθυστέρησή, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.
Προτρέπαμε όμως ότι σε κάθε περίπτωση αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, τοπικούς και περιφερειακούς φορείς, είναι να μην τεθούν για μια ακόμη φορά τα αναγκαία έργα υποδομής της χώρας στο στείρο αντιπολιτευτικό πεδίο, εύκολα άλλωστε διαχειριζόμενο από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν στηριζόμενα σε αυτές ακριβώς τις αντιθέσεις.
Μετά και τη πολυπρόσωπη σύσκεψη της Μ. Τετάρτης αρκετά πράγματα δείχνουν να έχουν ξεκαθαρίσει σε επίπεδο προθέσεων εκ μέρους της Κυβερνητικής πλευράς και ιδίως σε ότι αφορά την κατάτμηση του έργου, τους χρόνους δημοπράτησής του, και τη διάθεση να εξεταστούν σοβαρά οι ενστάσεις κυρίως σε ότι αφορά το θέμα της λεγόμενης νότιας χάραξής του.
Δεν είναι βεβαίως ξεκάθαρα τα ζητήματα που καθιστούν το μεγάλο αυτό έργο αναπτυξιακό και κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τα υποστηρικτικά υποέργα, τους κόμβους σε ΒΙΠΕ, Άραξο, Κυλλήνη και Αρχαία Ολυμπία.
Σημαντικό είναι επίσης το ζήτημα των διοδίων που πρέπει να εξεταστεί στην ώρα του, ψύχραιμα, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πολιτικής και με προοπτική βιωσιμότητας του έργου, όπως ορθά το έθεσε στη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ.
Όπως επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το θέμα της πρόληψης αστοχιών που μπορεί να προκληθούν από τη σοβαρή κατάτμηση του έργου. Μια τέτοια απόφαση προϋποθέτει αυστηρό συντονισμό και αυστηρά κριτήρια επιλογής αναδόχων γιατί μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια προβλήματα στο μέλλον.

Leave A Reply