Να ξεκαθαρίσει το πεδίο…

0

Στη γενικότερη πολιτική ατζέντα της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχει εισέλθει και η κατασκευή του τμήματος Πατρών-Πύργου-Τσακώνα της Ολυμπίας Oδού μετά και την ακύρωση της δημοπρασίας της 31ης Μαρτίου από το αρμόδιο υπουργείο.
Νέα Δημοκρατία και ΚΚΕ ανεβάζουν τους τόνους θέτοντας γενικότερα ζητήματα, ενώ τοπικοί βουλευτές και φορείς κινητοποιούνται περισσότερο αγωνιστικά για το θέμα με την ΠΔΕ να οξύνει το λόγο της μετά και το Περιφερειακό Σύμβούλιο της περασμένης Δευτέρας στο Πύργο.
Η Κυβέρνηση, που όλα δείχνουν ότι θα επαναπροκηρύξει το έργο σε ένα τρίμηνο, φαίνεται ότι το εντάσσει στην γενικότερη πολιτική επανεξέτασης των διαπραγματεύσεων για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους με τις κατασκευαστικές εταιρείες.
Η είσοδος και νέων «παικτών» στο κατασκευαστικό παιγνίδι γενικότερα στα μεγάλα έργα στη χώρα, δείχνει να επιβεβαιώνεται και στους αυτοκινητόδρομους, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη δημοπράτηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο Ροδοδάφνης-Ρίου.
Το ζητούμενο βέβαια είναι αυτή η αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης να μην οδηγήσει σε δραματικές καθυστερήσεις ένα ήδη πολύπαθο έργο.
Φυσικά αν αποδειχθούν με στοιχεία δυνατότητες σεβαστού περιορισμού του συνολικού κόστους του έργου χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα κατασκευής του και ταυτόχρονα βελτιώσεις του (όπως αυτές που ζητούνται από κατοίκους και φορείς στη Νότια χάραξή του) θεωρούμε ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από όλους μια μικρή καθυστέρησή του, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.
Σε κάθε όμως περίπτωση αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, τοπικούς και περιφερειακούς φορείς, είναι να μην τεθούν για μια ακόμη φορά τα αναγκαία έργα υποδομής της χώρας στο στείρο αντιπολιτευτικό πεδίο, εύκολα άλλωστε διαχειριζόμενο από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν στηριζόμενα σε αυτές ακριβώς τις αντιθέσεις.
Θεωρούμε δικαίωμα της νέας κυβέρνησης να έχει τους δικούς της στρατηγικούς σχεδιασμούς και στον τομέα αυτό, πλην όμως θα πρέπει το συντομότερο, με σαφή και ειλικρινή τρόπο και όχι με διαρροές και παραπολιτικούς σχολιασμούς, να ξεκαθαρίσει τι σκοπεύει να πράξει.

Leave A Reply